Energi

Shieldrop spår produksjonsvekst i skiferolje

Shieldrop tror EIA henger etter med sine anslag. 

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
30. januar 2018 - 15.55

Sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Shieldrop i SEB, tror lagertrekket i amerikanske råoljelagre vil bli lavere fremover, skriver TDN Finans. Spesielt ved leveransepunktet i Cushing, Oklahoma, der WTI-prisen bestemmes, som følge av økt produksjon fra amerikanske skifer-produsenter.

- Vår hovedhypotese er at vi får en veldig sterk produksjonsvekst i skiferolje i USA, som gir økende problemer med for mye olje til Cushing. Nå ser vi at det ikke har skjedd siden begynnelsen av november, men dette er delvis på grunn av forstyrrelsen fra Keystone-rørledningen, og delvis har det også blitt holdt igjen av ekstrem raffineriaktivitet. Den har nå falt og vi burde nå se et svakere lagertrekk ved Cushing, sier Shieldrop til TDN Direkt tirsdag.

WTI-oljen omsettes tirsdag for 64,24 dollar fatet, etter en nedgang på 1,23 prosent. Brent-oljen har falt 0,67 prosent til 68,72 dollar fatet. 

Shieldrop tror EIA har undervurdert hvor mye amerikansk produksjon vil stige i årene fremover, og at de vil måtte komme til å oppjustere sine estimater. 

- Min forventning er at produksjonen fra amerikanske produsenter vil stige mer enn den allmenne forventning, og en av grunnene er at vi har hatt en oppbygging av brønner som har vært boret men ikke ferdigstilt. Når EIA da måler produktiviteten til brønnene vil denne bli kunstig lav pr rigg. Dette tror jeg bidrar til at oljeproduksjonen i USA er underestimert for resten av året og neste år. Dette vil ikke bedre seg før produksjonen kommer i leveranse. Jeg tror EIA henger etter, og vil komme til å oppjustere videre, sier Shieldrop. 

I rapporten fra 9. januar kom det frem at EIA venter en råoljeproduksjon i USA på 10,27 millioner fat pr dag i 2018, opp fra 10,0 millioner fat fra tidligere anslag.