Energi

Slik går det med oljeprisen

Nye kutt-uttalelser fra Saudi-Arabia og Russland gir utslag.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: John Inge Seljehaug
22. januar 2018 - 07.17

Oljeprisene stiger noe mandag, men handles likevel noe lavere enn da Oslo børs stengte fredag, etter kutt-uttalelser fra Saudi-Arabia og Russland.

I skrivende stund handles Brent-oljen for 68,80 dollar fatet, etter en oppgang på 0,28 prosent. WTI-oljen stiger 0,16 prosent til 63,41 dollar fatet. 

Den saudiarabiske energiministeren Khalid Al-Falih uttalte søndag at den nåværende produksjonskuttavtalen bør forlenges slik at den varer ut året 2018, ifølge TDN Direkt. I tillegg uttalte den russiske energiministeren at Russland er forberedt på å samarbeide med Opec, også etter avtalen utgår.

Ifølge nyhetsbyrået har mange pekt på den nåværende kuttavtalen til Opec/ikke-Opec- landene som grunnen til at oljeprisen de seneste månedene har steget markant, og senest forrige uke nådde Brent-prisen det midlertidige toppnivået 70 dollar fatet.

- Forpliktelsen til å fortsette kuttene vil holde prisene høye gjennom året. Opecs overholdelse av kuttavtalen har vært formidabel. Det eneste som kan stoppe en videre oppgang vil være reaksjonen fra amerikanske produsenter på høyere priser, sier råvareanalytiker David Lennox i Fat Prophets.

Den ukentlige riggtellingen til Baker Hughes viste fredag kveld at antallet amerikanske oljerigger i USA falt med frem rigger i uken som endte 19. januar, slik at det nåværende antallet nå er på 747 oljerigger.