Energi

Statoils superrigg «Askepott» har begynt boringen

Den nye superriggen har startet boringen på Oseberg Vestflanken 2, et prosjekt som kun trenger 16 dollar fatet for å gå i break even. 

Askepott Cat J rigg på Oseberg-feltet. Foto: Skandi Vega/Statoil.

Askepott Cat J rigg på Oseberg-feltet. Foto: Skandi Vega/Statoil.

Artikkel av: Are  Strandli
26. februar 2018 - 14.20

Natt til søndag startet Statoil boringen på Oseberg Vestflanken 2.

Boringen blir gjort med den splitter nye, Cat J-riggen «Askepott» som eies av lisensen og dermed er i gang med sin første borejobb noensinne.

«Askepott» skulle egentlig vært i gang tidligere, men oppstarten har blitt utsatt flere ganger på grunn av været.

- Denne «state of the art»-riggen vil øke sikkerheten og effektiviteten til våre boreoperasjoner. Når det er sagt, med en ny rigg, et nytt mannskap og en ny borekontraktør er det viktig at vi bruker tid på å bli kjent med utstyret og mannskapet i den innledende fasen, sier boreansvarlig Niels Hoogerheide.

Av den grunn er det investert i en boresimulator om bord på riggen.

- Dette vil bli et nyttig verktøy for å bli kjent med boreutstyret i forkant av boreoperasjonene, og å øve etter en periode av. Simulatoren er dyr, men jeg er positiv til at dette vil betale seg gjennom sikrere og mer effektive boreoperasjoner sier prosjektleder for Oseberg Vestlflanken 2, Terje Masdal.

Investeringsbudsjettet for prosjektet var opprinnelig på 8 milliarder kroner, men dette har blitt redusert til 6,5 milliarder kroner.

Prosjektets break even-pris har blitt halvert fra 34 dollar pr fat til 16 dollar pr fat, ble det opplyst på Statoil sin kapitalmarkedsdag 7. februar.