Energi

- Ikke lett for OPEC å reversere kuttene

OPEC er fanget, mener analysesjef.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Khalid Al-Falih, oljeminister i Saudi-Arabia per 1/12 2017. Foto: AP Photo/Ronald Zak.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
17. april 2018 - 13.35

Grupperingen med OPEC og de største oljeprodusentene utenfor OPEC (OPEC+) har lyktes med sine produksjonskutt.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, viser i sin seneste kommentar til at OECDs kommersielle lagre i februar bare lå 24 millioner fat over fem-årig snitt (2013-17).

- OPEC er fanget

Likevel mener han at OPEC+ ikke er i posisjon til å slippe sine tilsiktede produksjonskutt tilbake i markedet.

- Grupperingen er enn så lenge fanget av sine kutt. Den kan ikke slippe ut. I det minste ikke ennå, og det er derfor den trenger å diskutere forlengelse av kuttene til 2019 på sitt Wien-møte 20.-22. juni. Hvis den vil unngå at lagrene øker igjen i 2019, må kuttene opprettholdes, skriver analytikeren.

OPEC+ iverksatte fra januar 2017 til februar 2018 tilsiktede produksjonskutt på i snitt 1,77 millioner fat per dag. I februar var de på 2,1 millioner fat per dag.

- Det som er klart, er at tilsiktede kutt har vært mye større enn lagertrekket i OECD. Så hvis det ikke hadde vært for kuttene i OPEC+, hadde verdensmarkedet for olje helt klart fortsatt vært avdempet, men betydelig overskuddsproduksjon gjennom 2017 og veldig, veldig høye lagre i dag, fortsetter Schieldrop.

- Har mer tørt krutt

Men han understreker at OPEC ikke har ryggen mot veggen ennå.

- OPEC har mer tørt krutt igjen. Bare se på Saudi-Arabia. Jo, landet har kuttet produksjonen med 0,7 millioner fat per dag sammenlignet med oktober 2016-nivået på 10,6 millioner fat per dag. Men det betyr at Saudi-Arabia i øyeblikket fortsatt produserer 9,9 millioner fat, påpeker analytikeren.

Saudi-Arabias snittproduksjon fra 2005 til 2016 var 9,3 millioner fat per dag, med 7,86 millioner fat på det laveste tidlig i kriseåret 2009.

- Med andre ord kan Saudi-Arabia lett kutte dypere hvis det trengs, selv om det ikke er åpenbart at landet vil gjøre det alene uten samarbeid med resten av OPEC+. Det ligger en sårbarhet i ytterligere samarbeid og samhandling i OPEC+, fortsetter Schieldrop.

Må samarbeide

Analysesjefen er stadig av den oppfatning at OPEC og OPEC+ er i stand til å kontrollere oljemarkedet og opprettholde oljeprisene i år og neste år - så lenge det interne samarbeidet fungerer.

Total produksjon for OPEC+ i februar 2018 lå på 49,5 millioner fat per dag (pluss NGL), noe som står for mer enn 50 prosent av verdens produksjon.

- OPEC+ står ikke fritt til å slippe kuttene sine tilbake på markedet, verken nå eller i 2019. Å forlenge kuttene til 2019 handler ikke om å drive lagrene enda lavere og oljeprisen enda høyere. Det handler om å unngå at oljelagrene stiger igjen. Hvis Venezuela faller mer enn ventet, eller USA gjeninnfører sine sanksjoner mot Iran, kan grupperingen åpne for å slippe noe av sine tilsiktede kutt tilbake, avslutter Schieldrop.

Brent-oljen står tirsdag ettermiddag i 71,42 dollar fatet, som er uendret i dagens handel.

WTI-oljen er marginalt opp til 66,24 dollar fatet.