Energi

Rystad spår ny oljenedtur

Analysetoppen frykter oljemarkedet kan bli like ille som i 2015. 

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Foto: Iván Kverme/Finansavisen.

Artikkel av:  Redaksjonen
6. april 2018 - 10.49

(Finansavisen.no): - Det er masse positivt om dagen, men jeg ser noen mørke skyer på himmelen hva gjelder oljeprisen.

Det innledet Jarand Rystad torsdag sitt foredrag på Aker Brygge, i regi av forvaltningshuset Alfred Berg.

Så langt har ikke USAs produksjonsvekst siden i fjor klart å hindre en oljeprisoppgang, ettersom Opec kuttet i produksjonen og har forlenget kuttperioden til ut 2018. Men skal man tro Rystad, vil det bli annerledes til neste år, skriver Finansavisen. 

Sjokk nummer to

- Det ligger an til å bli et sjokk nummer to i oljemarkedet. Skiferoljen leverer nå over nesten alles forventninger. IEAs seneste prognoser tilsier at skiferoljen skal vokse til 10,5 millioner fat mot slutten av året, og opp til 11-tallet i slutten av 2019. Gitt en forventet oljepris på 70 dollar pr. fat, venter vi 11,4 millioner i slutten av året og 12,7 millioner i desember 2019. Dette vil være en vekst som er like brå som den vi hadde i 2013 og 2014, og som er like mye som den globale etterspørselen vokser, sa analysesjefen, ifølge Finansavisen.

Med mindre Opec forlenger kuttene til ut neste år, spår Rystad at oljemarkedet blir like ille som i 2015, da oljeprisen stupte gjennom året og bunnet ut på 28 dollar fatet i januar 2016, skriver avisen.

- Oljemarkedet er veldig bra og etterspørselen er høy. Men grunnet tilbudssiden vil vi gå fra å være i en situasjon med netto lagertrekk nå, som kan vare ut året, til et veldig stort overtilbud av olje igjen i slutten av neste år. Dette overtilbudet vil være like stort som overtilbudet i 2015, sier han og legger til at dette er forutsatt av at Opec avslutter produksjonskuttene slik avtalen er i dag, skriver avisen.

Opec kan hindre nedtur

Rystads hovedscenario er at Opec blir tvunget til å forlenge kuttene i mange år fremover grunnet den «eksplosive» veksten i amerikansk skiferolje. Bare på den måten kan kartellet klare å hindre en priskollaps og dermed en ny langvarig oljenedtur. Uansett tror han ikke at dagens høye oljepriser vil vare særlig lenge.

- Skiferoljen er så potent at du ikke klare å kvele den med mindre oljeprisen faller til 30 dollar fatet. Så derfor er det en risiko for en ny kollaps i oljemarkedet. Dette tror ikke de fleste på. De fleste tror på et balansert oljemarked fremover, sa han, ifølge Finansavisen.

- Selv om oljemarkedet kollapser til neste år, vil mange beslutninger allerede være tatt som vil øke etterspørselen etter mange varer og tjenester fremover. Det er på en måte det positive bildet, tror Rystad.