An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Energi

Analysesjef øyner høyere oljeproduksjon

Spenningen stiger i olje.

Khalid Al-Falih, Saudi-Arabias oljeminister per 14/3 2018. (AP Photo/Ronald Zak)

Khalid Al-Falih, Saudi-Arabias oljeminister per 14/3 2018. (AP Photo/Ronald Zak)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
13. juni 2018 - 11.15

Spenningen stiger i forkant av at OPEC og Russland møtes i Wien neste uke.

- Saudi-Arabia og Russland har allerede begynt å øke produksjonen, og argumenterer for en produksjonsøkning på neste ukes møte. Uoffisielle kilder har sagt at Russland vil foreslå å returnere produksjonen til oktober 2016-nivå, altså å fjerne taket fullstendig over en periode på tre måneder, skriver analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, i en oppdatering.

Brent-oljen faller 0,4 prosent til 75,57 dollar fatet i dagens handel, mens WTI-oljen trekker ned 0,2 prosent til 66,20 dollar.

- Landene som ikke har kapasitet til å øke produksjonen, er naturligvis mot enhver antydning til å avslutte dagens begrensninger, siden de ikke vil ha noe å tjene på høyere produksjon og bare vil tape på en relativt lavere pris grunnet de andres produksjonsøkning, påpeker Schieldrop videre.

- Meningsløst

Iran, Irak og Venezuela er ifølge analytikeren alle mot enhver fjerning av begrensninger.

- Vi tror det ikke finnes en vei rundt produksjonsøkning fra Russland og Saudi-Arabia. Det er meningsløst å risikere et i overkant stramt oljemarked i 2. halvår 2018, akkurat når global økonomisk vekst kjøles ned og med 16 av verdens største finansinstitusjoner som har beveget seg inn i et bear-marked som et tegn på at høyere renter, sterkere dollar og høyere oljepriser er problematisk for verdensøkonomien, fortsetter analysesjefen i SEB.

- Det er også meningsløst for Saudi-Arabia å bryte opp OPEC+-samarbeidet, ettersom de trolig trengs ved en senere anledning. Utfordringen på neste ukes møte vil derfor bli å formulere et forslag for en gradvis økning av produksjonen som alle kan signere, legger Schieldrop til.

Han venter at OPEC+ (i hovedsak OPEC pluss Russland) i neste uke bestemmer seg for å øke produksjonen med 0,5 millioner fat per dag i 2. halvår 2018, i et gradvis og avmålt tempo.

- Vi tror det er en god ting, fordi vi synes det trengs for å imøtekomme produksjonsfallet i Venezuela og etterhvert også Iran, avslutter SEB-analytikeren.