Energi

Oljeanalytikere ser stramt marked

Gutta trenger å kjøle seg ned.

Saudi-Arabias kong Salman og sønnen, kronprins Mohammed bin Salman. (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Saudi-Arabias kong Salman og sønnen, kronprins Mohammed bin Salman. (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Artikkel av: Odd Steinar Parr
26. juni 2018 - 12.50

På OPEC-møtet fredag i forrige uke ble OPEC+ (14 OPEC-land pluss ti utenfor OPEC) enige om en produksjonsøkning på én million fat per dag.

I realiteten blir produksjonsøkningen lavere, da alle OPEC-medlemmer er i stand til å øke produksjonen - for eksempel Iran, Venezuela og Mexico.

Uansett tror analytikere likevel at oljemarkedet vil holde seg stramt fremover.

- Til tross for OPEC-avtalen, tror vi at den stramme tilbudssiden vil drive oljeprisene høyere i løpet av 2018, sier Jason Gammel i Jefferies til Reuters.

Bank of America Merrill Lynch (BoAML) mener ifølge nyhetsbyrået at Brent-oljen kan stige til 90 dollar fatet innen 2. kvartal 2019.

Fyring til aircondition

Analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, deler oppfatningen om at fortsatt stramt oljemarked.

- Russland, Saudi-Arabia og noen av de andre i OPEC+ vil trolig øke produksjonen med 0,7-1,0 millioner fat per dag. Saudi-Arabia ser ut til å produsere 10,5-10,6 millioner fat per dag i juli, mot 10,0 millioner fat per dag i mai. Men dette vil i stor grad bli spist opp av oljefyrt energiproduksjon til aircondition-anlegg gjennom sommeren, skriver han i en oppdatering.

- På tilbudssiden har vi dog mistet 350.000 fat per dag i Canada og 400.000 fat i Libya, mens Venezuela fortsetter å falle. WTI august-kontrakten har hoppet til en premie på én dollar i forhold til september-kontrakten, noe som gjenspeiler den stramme situasjonen, fortsetter Schieldrop.

Han viser til oljelagrene i Cushing, der WTI prises, har falt fem uker på rad til lave nivåer.

- Dette vil trolig fortsette gjennom juli og august, ettersom amerikanske raffinerier går på nær maksimal kapasitet, skriver analysesjefen.

400.000 fat tapt?

De 350.000 fatene i Canada henger sammen med eksplosjon i en oljetransformator i Fort McMurray i Alberta 20. juni.

I Libya har general Haftar, som kontrollerer den østlige delen av landet, har nå gitt alle oljeaktiva i regionen National Oil Company (NOC) i Benghazi (øst), og dermed trosset internasjonalt anerkjente NOC i Tripoli (vest).

- Det seneste tapet av produksjon på 400.000 fat per dag i Libya kan dermed være en mer permanent situasjon. NOC i Benghazi har tidligere - og forgjeves - prøvd å eksportere olje ut av Libya uten å kanalisere provenyet til NOC i Tripoli. Og nå ser det ut som de prøver igjen, fortsetter Schieldrop.

- Effekten vil trolig bli en produksjon i Libya på rundt 0,5 millioner fat per dag, heller enn 1,0 millioner fat per dag som landet har produsert en stund nå, legger han til.

Brent-oljen stiger 1,1 prosent til 75,58 dollar fatet i tirsdagens handel, mens WTI-oljen er opp 0,4 prosent til 68,36 dollar fatet.