Energi

Oljestreiken fortsetter - 1.550 offshorearbeidere kan være i streik etter helgen

1.550 offshorearbeidere kan være i streik etter helgen. – Det er null kontakt mellom partene, sier første nestleder Roy Aleksandersen i fagforbundet Safe.

Deepsea Stavanger. Foto: Odfjell Drilling

Deepsea Stavanger. Foto: Odfjell Drilling

Artikkel av: Odd Steinar Parr / NTB/Hegnar.no
13. juli 2018 - 11.03

Partene i konflikten – Safe og Rederiforbundet – hadde frist til midnatt mandag denne uken med å komme fram til en løsning, men ble ikke enige og 669 offshorearbeidere ble tatt ut i streik.

Blant konsekvensene er at blant annet Shell har stengt produksjonen på Knarr-feltet i Nordsjøen. Totalt ni oljeinstallasjoner på norsk sokkel risikerer å bli rammet.

– Vi fortsetter streiken og så langt er tre av innretningene stengt helt ned. I løpet av dagen forventer vi to til. Rett over helgen vil resten være helt nedstengt, sier første nestleder Roy Aleksandersen i Safe til NTB.

Dermed ligger det an til at ytterligere 881 medlemmer av Safe vil bli tatt ut i streik, 1.550 medlemmer totalt.

Stridens kjerne er at Safe mener Rederiforbundet vil svekke en gavepensjonsordning riggarbeiderne har i dag.

– Pensjon er det store spørsmålet for oss. De kommer med et tilbud der de vil ta fra oss gavepensjonen, sier klubbleder Alf Rune Kalland i Safe i Island Offshore i Ålesund, til NRK.

Til tross for steile fronter mellom de to partene, er Alexandersen optimistisk.

– Vi er jo optimistiske og jeg håper vi snart finner en løsning. Det vil tiden vise, sier Aleksandersen.

- Rigg vil stanse opp

En evt. opptrapping av streiken vil Aker BP merke på kroppen. Toppsjef Karl Johnny Hersvik viser til at aktiviteten på Odfjell Drilling-riggen Deepsea Stavanger vil stanse.

- Om streiken forlenges, vil det påvirke når brønner settes i produksjon, men streiken må vare ganske lenge for at dette skal skje. Vi tror ikke dette vil være tilfellet, sa han ifølge TDN Direkt på dagens kvartalspresentasjon.

Ifølge Hersvik vil Deepsea Bergen påvirkes i mindre grad, blant annet fordi vedlikeholdsarbeid kan gjennomføres.

(©NTB)