Energi

Kraftanalytiker frykter skyhøye strømpriser til vinteren

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt frykter at en tørr høst kan føre til 50 prosent økning i strømprisen i Norge til vinteren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
7. august 2018 - 05.50

Tyske kjernereaktorer kan bli nødt til å redusere produksjonen, slik de franske har gjort, fordi vannet i elvene er så varmt at det ikke lenger er i stand til å kjøle ned reaktorene.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight tror en nedstengning av tyske kjernereaktorer kan påvirke norske strømpriser.

– Dersom strømprisen stiger i Europa, vil det bidra til at norske produsenter eksporterer mer strøm i stedet for å spare vann til vinteren, sier Lilleholt til Dagens Næringsliv.

Siste uke i juli falt magasinfyllingen til 60 prosent, ifølge statistikken til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lilleholt understreker at en våt høst kan reparere mye før vinteren kommer, men at en tørr høst kan forverre situasjonen.

– I januar, februar og mars blir det virkelig spennende. Dersom det ikke kommer nok nedbør i løpet av høsten, så kan produsentene bli tvunget til å spare på vannet. Da kan vi fort få en økning i strømprisen på 50 prosent, til rundt 70 øre per kilowattime, sier han til avisa.

(©NTB)

Magasinfyllingen i Norge i 2018 og to andre år det var like ille, eller til og med verre, på samme tid

Kilde: NVE