Energi

Torpederer kursmål i Fred. Olsen Energy

Analytiker svinger øksen.

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Bolette Dolphin. Foto: Selskapet.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
15. oktober 2018 - 08.58

Danske Bank kutter kursmålet på Fred. Olsen Energy fra fem til én krone, og gjentar sin salgsanbefaling, går det frem av en analyse Hegnar.no har fått tilgang til.

Riggselskapet kommer med sine tall for 3. kvartal 24. oktober, men disse vil ifølge analytiker Steffen Evjen være av underordnet betydning, ettersom fokus er på de pågående restruktureringssamtalene mellom selskapet og kreditorene.

Anbefaler salg av gullegg

Nøkkelen er ifølge analysen salg av det 7. generasjons ultradypvannsboreskipet Bolette Dolphin, som er «ett av de beste i klassen».

- Det er den rette eiendelen, men den er på feil sted til feil tid og ikke konkurransedyktig i det rådende konsolideringsklimaet. Vi mener at et salg kan bringe inn 300 millioner dollar, som kan brukes til å betale ned sikret gjeld - et første skritt mot å hjelpe Fred. Olsen Energy til å overleve, skriver Evjen.

- Vi mener det å beholde boreskipet kan vise seg å bli verdiødeleggende, med 40 millioner dollar i årlige kontantutlegg, mens det ligger i varmt opplag uten sysselsetting. Selskapet vil da kun stå igjen med Nordsjø-flåten, hvor det fortsatt har mulighet til å ta ut noen skalafordeler, legger han til.

- Mye gjeld å konvertere

Uavhengig av dette, mener analytikeren at mye gjeld må konverteres.

- Vi estimerer at minst 275 millioner dollar i gjeld må konverteres, inklusive sikret gjeld, for å lage en løsning som kan være bærekraftig for å sørge for fortsatt overlevelse. Dette vil bringe break-even for Nordsjø-flåten til under 200.000 dollar dagen, heter det videre i analysen.

Evjen tror uansett det vil være minimalt igjen å hente for dagens aksjonærer.

​​​​​​​​- Det er fortsatt i alles interesse (selskapet, aksjonærer og kreditorer) å la dette selskapet leve videre, da en konkurs vil være den verste løsningen for alle parter. Men evt. ny egenkapital vil kreve at gjeld skrives av til et bærekraftig nivå, oppsummerer Evjen.

I fredagens handel på Oslo Børs sluttet Fred. Olsen Energy på 2,52 kroner, etter en nedgang på 3,0 prosent. I tidlig handel mandag henter aksjen inn dette fallet, og stiger 3,2 prosent til 2,60 kroner.