Energi

Trump tvitret oljeprisen ned

Dette har aldri skjedd før med oljeprisen

Oljeprisen falt gjennom et nytt nivå og knuste enda en rekord mandag (Oppdatert 21:45).

Illustrasjon: Perekotypole / Shutterstock / NTB scanpix

Illustrasjon: Perekotypole / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Stein Ove Haugen
12. november 2018 - 21.09

Torsdag hadde lettoljen falt over 20 prosent siden toppen på 76,72 dollar den 3. oktober, og fallet fortsatte fredag for 10. dag på rad.

Mandag var oljeprisen på vei opp igjen, helt til Donald Trump kom på banen. Med en twitter-melding om at han håper Saudi Arabia og OPEC ikke kutter i produksjonen, og at basert på tilbudet bør oljeprisen være enda lavere, snudde oljeprisen ned igjen.

Dermed fortsatte fallet for 11. dag på rad, og det har i følge Dow Jones Market Data ikke skjedd siden handelen i den amerikanske lettoljen startet i 1983, skriver Marketwatch.

Under 69 dollar

Mandag ble lettoljen for levering i desember omsatt så lavt som 59,65 dollar før den sluttet ned 47 cent til 59,72 dollar.

Brent har også falt og falt, og mandag falt oljeprisen 34 cent til 69,84 dollar.

Og fallet fortsatte i elektronisk handel, etter at den ordinære handelen var stengt. Etter 40 minutter hadde lettoljen falt videre til 58,68 dollar, mens Brent falt til 68,89 dollar.

Hvorfor faller oljeprisen?

Årsakene er flere og bildet er sammensatt, men økende produksjon sammen med at sanksjonene mot Iran ble lempet på før mellomvalget, slik at åtte land, deriblant Japan og Kina, kunne fortsette å kjøpe olje fra Iran, er medvirkende årsaker.

Handelskrigen skaper også frykt for avtagende vekst i verdensøkonomien og dermed også forventning om lavere etterspørsel.

Det snakkes også om at spekulative posisjoner har skiftet raskere enn noen gang og at det nærmest har vært tilløp til panikkhandel. En oljeekspert har ikke sett maken på sine 35 år i bransjen.