Energi

Oljeprisen klatrer over én prosent på håp om underskudd

Den amerikanske lettoljen er i skrivende stund opp 3,09 prosent til 52,73 dollar, mens Brent-oljen er opp 2,56 prosent til 61,79 dollar. 

Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
13. desember 2018 - 20.25

Oljeprisen klatrer torsdag etter data viste lagernedgang i USA, samtidig som investorer begynner å forvente at et globalt underskudd i oljemarkedet vil komme raskere enn de tidligere ventet.

OPECs produksjonsavtale med Russland, samt Canadas beslutning om å lovfeste produksjonskutt, kan skape et underskudd i oljemarkedet innen andre kvartal neste år, hvis de største produsentene holder seg til sine respektive avtaler, sa det internasjonale energibyrået IEA i sin månedlige oljemarkedrapport.

Amerikanske råoljebeholdninger i Cushing, Oklahoma, leveringsstedet for amerikanske råolje-futures, falt med nesten 822.000 fat i uken frem til 11. desember, ifølge markedsinformasjonsfirmaet Genscape. 

Råoljelagrene falt med 1,2 millioner fat i uken frem til 7. desember, som skuffet noen investorer som hadde forventet en nedgang på tre millioner fat. Dataene viste ett lagerhopp på 1,1 millioner fat i Cushing i løpet av den uken. 

Forsøk på stabilisering

Den amerikanske lettoljen er i skrivende stund opp 3,09 prosent til 52,73 dollar, mens Brent-oljen er opp 2,56 prosent til 61,69 dollar. 

- Den siste uken har markedet forsøkt å stabilisere seg, og jeg tror fortsatt det er det som skjer i dag, sa Gene McGilian, leder for markedsundersøkelser ved Tradition Energy i Stamford, Connecticut. 

- For ytterligere svakhet i markedet må du se enda sterkere tegn på at etterspørselen vil vokse, samtidig som tilbudet må fortsette å øke. 

Det globale oljetilbudet har overgått etterspørselen de siste seks månedene, som har blåst opp varelagrene og presset oljeprisen til sitt laveste på mer enn ett år.