Energi

Tviler på at oljeprisfallet stanser skiferoljen

Klokkeklar analytiker.

Oljebrønn. Foto: Calin Tatu / Shutterstock / NTB scanpix.

Oljebrønn. Foto: Calin Tatu / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
19. desember 2018 - 15.28

Oljeprisene har stabilisert seg onsdag etter tirsdagens kraftige fall.

Analytiker Stephen Brennock i PVM Oil Associates tviler på at prisfallet i olje vil stanse den amerikanske skiferoljens fremmarsj.

- Så mye som det seneste prisfallet har injisert en ny dose usikkerhet inn i markedet, vil det kort sagt usannsynlig få skifertoget til å spore av, skriver han ifølge CNBC i et analysenotat publisert onsdag.

Faktum er ifølge Brennock at produksjonen av amerikansk «tight oil» (skiferolje) ventes å vokse med minst én million fat per dag i 2019.

- Gjør den det, vil den gå langt i å sementere USAs nyvunnede posisjon som verdens største oljeprodusent. Enn så lenge er glansdagene for skiferolje langt fra over, fortsetter han ifølge nettstedet.

Dette spår OPEC

OPEC estimerte i sin forrige rapport USA-produksjonen av skiferolje til 6,19 millioner fat per dag i 2018, noe som i så fall vil være en vekst på 1,48 millioner fat per dag fra i fjor.

2019-produksjonen ble estimert til 7,36 millioner fat per dag, noe som i så fall vil tilsvare en vekst på 1,17 millioner fat per dag.

Brent-oljen stiger onsdag ettermiddag 0,7 prosent 56,63 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker opp 1,15 prosent til 46,77 dollar fatet.