Energi

J.P. Morgan: - Oljeprisen kan forbli svak lenge

I fjor hadde oljeprisen sitt verste årlige tap siden 2015. Brent falt nesten 20 prosent, mens den WTI-oljen hadde en nedgang på om lag 25 prosent. Volatilitet, geopolitikk og svakere etterspørsel styrte energimarkedet.

Foto: Koson / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Koson / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Nicolai C. Steckmest Sivertsen
2. januar 2019 - 14.01

Hvis OPEC ikke forplikter seg til å redusere oljeproduksjonen i løpet av dette året, kan Brent-prisene slite med å stige, mener J.P. Morgans leder for olje og gass i Asia, ifølge CNBC. 

I et møte tidlig i desember ble OPEC og ikke-OPEC-landene enige om å ta om lag 1,2 millioner fat av oljemarkedet hver dag i løpet av seks måneder, med første kutt i januar. Dette skjedde i en tid med vedvarende ubalanse mellom globalt tilbud av og etterspørsel etter olje.

- J.P. Morgan sa før OPEC-møtet i desember at hvis OPEC ikke kuttet med om lag 1,2 millioner fat om dagen, og kun i første halvår, ikke hele året, så ville markedet stå overfor en vedvarende lav oljepris rundt 55 dollar per fat med Brent-olje, sa Scott Darling til CNBC onsdag.

Onsdag handles OPEC-kurven ned 2,19 prosent til 53,92 dollar per fat. Brent-oljen er ned 0,72 prosent til 53,41 dollar per fat, mens den amerikanske lettoljen er ned 0,79 prosent til 45 dollar.

Darling sa at faktorer som kunne holde oljeprisene lave i 2019 inkluderer svak etterspørsel etter råolje, samt usikkerheten om full overholdelse fra OPEC-medlemmer, inkludert den største produsenten Saudi-Arabia, over de avtale 1,2 millioner fatene per dag.

Volatilitet og svakere etterspørsel

De siste månedene økte Saudi-Arabia produksjonen med mer enn 1 million fat per dag. Nå vil riket sikte på å kutte rundt 900.000 fat per dag på bare to måneder. Med en volatil og svak oljepris, har noen sagt at riket trenger en betydelig oppgang i Brent-prisen for å balansere budsjettet, ifølge CNBC. 

I fjor hadde oljeprisen sitt verste årlige tap siden 2015. Brent falt nesten 20 prosent, mens den WTI-oljen hadde en nedgang på om lag 25 prosent. Volatilitet, geopolitikk og svakere etterspørsel styrte energimarkedet.

For hans del, sa Darling at geopolitiske risikoer i land som Venezuela også kunne presse prisene opp.

- I noen deler av verden har du fortsatt aldrende oljeinfrastruktur, noe som fører til uplanlagt vedlikehold, la han til.

J.P. Morgan sa i november at Brent-prisene vil ligge på om lag 73 dollar per fat i 2019, ned fra tidligere estimater på 83,5 dollar, delvis grunnet nordamerikanske produksjon som raste opp i løpet av andre halvår.