Energi

Investeringsøkonom øyner oljerally

- Saudi-Arabia kan utløse en perfekt storm

Khalid al-Falih, Saudi-Arabias oljeminister per 9/1 2019. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser.

Khalid al-Falih, Saudi-Arabias oljeminister per 9/1 2019. Foto: REUTERS/Faisal Al Nasser.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
9. januar 2019 - 14.58

Oppslaget i Wall Street Journal om at Saudi-Arabia planlegger produksjonskutt utover den OPEC-regisserte kuttavtalen har satt fart på oljeprisene.

Brent-oljen avanserer onsdag ettermiddag 2,3 prosent til 60,09 dollar fatet, mens WTI-oljen legger på seg med 2,75 prosent til 51,15 dollar fatet.

Kongedømmet sliter med å finansiere sine ambisiøse planer om å diversifisere sin økonomi utover olje, og det brutale drapet på journalisten Jamal Khashoggi har ikke akkurat styrket investortilliten.

Ifølge avisen krever Saudi-Arabias nye budsjett en oljepris på 95 dollar fatet, men landet skal være fornøyd med 80-85 dollar fatet, et nivå som vil begrense behovet for å ta av finansielle reserver.

- Nå begynner markedet å prise inn kuttene på 1,2 millioner fat som OPEC vedtok i Wien 6. desember, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Hegnar.no.

- Denne uken har det dessuten florert rykter om at Saudi-Arabia vil kutte ytterligere 800.000 fat daglig, fra november-produksjonen (estimert til 11,09 millioner fat per dag, red. anm.). I tillegg til dette ser man en nedgang i riggtellingen fra USA, som er en ledende indikator for den amerikanske skiferolje-industrien, fortsetter han.

- En perfekt storm

Nordnet-økonomen viser også til Saudi-Arabias planer om å børsnotere det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.

- Dette gir dem ytterligere incentiver for å redusere produksjonen. Om dette skulle skje, og om veksten i amerikansk skiferolje skulle fortsette å falle, vil dette være en «perfekt storm» for oljeprisen. Dette vil igjen bidra til et ytterligere drag på Oslo Børs, fortsetter Johannesen.

Slik sett ser han Oslo Børs som et naturlig sted å ha pengene sine nå.

- Skulle oljeprisen fortsette videre mot 70 dollar fatet, vil man få mye glede i oljesensitive aksjer, som vi har mye av på Oslo Børs, avslutter han overfor Hegnar.no.