Energi

Sprikende signaler i oljemarkedet

Oljeprisen faller tilbake fredag etter at markedet prøver å fordøye både positive og negative signaler.

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Artikkel av: Njål Eivind Kleiven
15. mars 2019 - 20.15

Oljemarkedet sliter med å bestemme seg for retningen fredag. Oljeprisen var ned mer enn 1,5 prosent på ettermiddagen, men har steget mer enn én prosent fra bunnivået utover kvelden.

Et fat nordsjøolje omsettes for 66,98 dollar, ned 0,28 prosent.

WTI-oljen handles for 58,40 dollar, opp 0,32 prosent.

- Markedet tar en pause og prøver å fordøye de blandede signalene som gir forskjellig inntrykk av den fremtidige tilbuds- og etterspørselssituasjonen. OPEC+-møtet kan gi oss noe mer på retningen videre, sa Phil Flynn, analytiker hos Price Futures Group, til Reuters fredag.

6. desember ble OPEC og andre allierte som Russland (OPEC+) enige om å kutte 1,2 millioner fat om dagen for første halvår 2019. OPEC selv skulle kutte 800.000 fat om dagen, mens de allierte skulle kutte 400.000 fat om dagen der Russland skulle ta mesteparten.

Saudi Arabia har kuttet aggressivt og oljegiganten har uttalt at de vil produsere så lite som 9,8 millioner fat om dagen i mars, og at eksporten i april vil kuttes kraftig.

Russland har vært trege og kuttet noe mindre enn de skulle på starten av året. Noe av årsaken, ifølge russerne selv, er at de trenger en viss strømning i rørene som som transporterer oljen ut av oljefeltene. Ifølge flere analytikere holder denne argumentasjonen bare delvis, og russerne har tilsynelatende fått dreis på kuttene skal vi tro februar-tallene fra landet.

OPEC+ skal møtes på nytt 17. - 18. april der de vil diskutere utviklingen i markedet og eventuelle kutt også etter juni 2019. Mange forventer at OPEC+ vil fortsette kuttprogrammet da «shaleboomen» i USA fortsetter å vise styrke. En av de store rørledningene som skal frakte olje bra Permian-bassenget til kysten ble tidligere i år utsatt med flere måneder, men det forventes at denne vil være på plass i andre halvdel av 2019.

På etterspørselssiden er det bekrymring for global økonomi, og veksten spesielt, med Europa og Kina som de svakeste områdene. Kinesiske myndigheter ser for seg en BNP-vekst på mellom 6,0 og 6,5 prosent for 2019. Det er ned fra 6,5 prosent i 2018. Forventningene i markedet lå lenge i den øvre delen av intervallet, men har falt noe tilbake de siste par ukene.

Det som kan kompensere noe for en lavere vekst i Kina er energitettheten i tiltakene som myndighetene vil iverksette. Kineserne har signalisert at de vil slippe opp på restriksjonene mot videre kredittvekst i landet, samtidig som at landet vil igangsette nye infrastrukturinvesteringer. Denne typen investeringer har høy energitetthet, og for oljemarkedet kan en noe lavere vekst i verdens største land delvis demmes opp av denne effekten.

Kinas import av olje vokste med 6,1 prosent i januar og februar sammenlignet med i fjor. Det tilsvarer en en daglig import på hele 12,68 millioner fat om dagen.

De kommersielle lagrene til OECD falt med 29,8 millioner fat i fabruar. Dette er det største fallet på 11 måneder. Lagrene er nå under femårssnittet. Hoveddriveren bak lagernedgangen er raffineriene som begynner å komme ut av vedlikeholdssesongen og ønsker å produsere for fullt.