Energi

Får den perfekte unnskyldning?

Mørkerøde oljepriser: - OPEC er som en tepose

Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih. Foto: Mladen ANTONOV / AFP

Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih. Foto: Mladen ANTONOV / AFP

Artikkel av: Odd Steinar Parr
2. mai 2019 - 17.48

Fallet i oljeprisene tiltar i styrke torsdag ettermiddag.

Brent-oljen står i 69,96 dollar fatet etter en nedgang på 3,1 prosent, mens WTI-oljen går tilbake 3,9 prosent til 61,13 dollar fatet.

Tall fra USAs energimyndigheter viste i går at råoljelagrene steg 9,9 millioner fat til 470,6 millioner fat i forrige uke.

Dette er det høyeste nivået sett siden september 2017. Samtidig steg USAs oljeproduksjon til rekordhøye 12,3 millioner fat per dag.

- Dette skjer samtidig som amerikanske raffinerier går inn i vårens vedlikeholdssesong, og øker frykten for at oljeetterspørselen vil bli svak og lagrene vil fortsette å stige, skriver ANZ bank ifølge Reuters i en oppdatering.

- OPEC er som en tepose

Til tross for mange OPEC-medlemmers ønske om å fortsette produksjonskuttet, kan kartellet til slutt bli tvunget til å ta grep for å møte etterspørselen i et markedet som har sett oljeprisene stige over 30 prosent i år.

Russland har sendt signaler om en mulig produksjonsøkning, etter at landets oljeproduksjon falt på månedsbasis i april (men holdt seg over OPEC-kvotene).

- OPEC er som en tepose; organisasjonen virker best i varmt vann, sier analytiker Tamas Varga i PVM Associates til nyhetsbyrået.

- Det amerikanske oljemarkedet kan være i ferd med å gi gruppen (altså OPEC) den perfekte unnskyldning for å forlenge produksjonsavtalen med ytterligere minst seks måneder, fortsetter han.

Analytikere i Fitch Solutions advarer ifølge Reuters også mot risiko på tilbudssiden andre steder enn i Venezuela, for eksempel i Libya der en borgerkrig truer med å ta oljefelt ut av markedene.