Finansavisen Premium

Reise til rommet? 1,6 mill. takk!

Til neste år starter Jeff Bezos med romturisme. For cirka 2 millioner kroner kan du kjøpe billett.

Foto: Blue Origin.

Foto: Blue Origin.

Artikkel av: Marius Mørch Larsen
13. juli 2018 - 11.23

En gang i tiden var romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen. Idag er racet privatisert, og står hovedsaklig mellom Amazon-gründer Jeff Bezos, Tesla-gründer Elon Musk og Virgin-boss Richard Branson. I nesten 20 år har det vært snakk om turene.

Nå går det mot realisering, ifølge CNBC. De melder at Bezos nå går mot lansering og billettsalg.

Plass til seks

Det er snakk om romskipet «New Shephard», som skal sendes opp neste år. Og da begynner altså salget av billetter. Skipet skal kunne ta seks passasjerer hver. «New Shephard» skal kunne lette og lande loddrett, og når opp til 100 kilometer over jorden. Dermed får man noen minutter i vektløs tilstand og det er mulig å se jordens kurvinger.

Foreløpig har Blue Origin, som selskapet heter, gjennomført åtte prøveturer. Alle ubemannede, men på to flyvninger var testdukken «Mannequin Skywalker» med ombord.

Prisen klar

Flere kilder Reuters har snakket med antyder at prisen vil havne på 200.000 og 300.000 dollar, altså mellom 1.6 og 2,4 millioner kroner, pr. hode. Romturismen skal være en del av Bezos plan om å utvide romøkonomien, og at dette er et naturlig steg. Romøkonomien er allerede en 300 milliarder dollar i året nisje. 

Richard Bransons Virgin Galactic skal ha solgt 650 billetter til sine romreiser allerede, men det er ikke kunngjort når det blir. Prisen er 250.000 dollar pr. person. 

Elon Musk har på sin side jobbet hardt med Space X, men der er det ikke kunngjort priser eller tidsplaner. Musk har flere ganger uttalt at målet hans er at mennesker skal kunne leve på andre planeter, og at det er det de hovedsakelig jobber mot. 

Alle foto: Blue Origin.