Finansavisen Premium

Lobbyisten, du

Tynn & Trendy: Treningsguide til Arendalsuka 2019

Denne uken trakk norsk næringsliv sørover for å ligge i skje med politikere og mediefolk. Arendalsuka er viktig, så hvordan blir du ballets monark neste år?

Illustrasjon: Kaia Ødegaard/Kanoon

Illustrasjon: Kaia Ødegaard/Kanoon

Artikkel av: Tynn & Trendy
17. august 2018 - 11.00

Det er greit å begynne med en erkjennelse: Arendalsuka ble skapt av folk fra First House, foretaket der eks-politikere dobler lønna for å selge nettverk, erfaring og personlig integritet til høystbydende.

Du kan dermed legge igjen all blygsel hjemme: Dresskledde debutanter med gullkort og agenda, er både velkomne og nødvendige.

 

Skill skit fra kanel

Forberedelser er viktig. Kartlegg beslutningstakere og påvirkere som er viktige for det du vil oppnå. Det kommer titusener av strebere i løpet av uken; toppen tyve er relevante for din sak. Overbetal et Oslo-basert PR-byrå for å gjennomføre en stakeholder mapping, gjerne presentert i form av en modell kalt influencer wheel. Modellen bør også inneholde informasjon som hjelper deg gjenkjenne vedkommende (Facebook-profilbilde), samt et par relevante ice-breakere. Print ut og heng over sengen.

Arendalsuken er kjent som Øyafestivalen for folk som liker å høre sin egen stemme, så øv på å lytte til andre. Det nytter ikke å lokke Torbjørn Røe Isaksen inn i en monolog om liberale middelalderfilosofer, hvis du sovner midtveis.

 

Location, location

Når showet starter, er det én ting som gjelder: Å få et godt bord på gastropuben Madam Reiersen. Småfolk tror Arendalsuka handler om de tusen debattene og foredragene som avholdes i løpet av uken. Det er tøv: Målet er å treffe på - og prate påtatt uformelt med - viktige beslutningstakere i det norske samfunnet.

Arbeidsdagen starter rundt klokken 17 og avslutter når siste ordfører sjangler ut fra seilbåt-nachspielet til Corporate Communications morgenen etter.

 

Ta plass

Midtveis i uken bør du fronte et par seminarer. Ikke fordi de er viktige i seg selv, men fordi det gir det rette snevet av legitimitet til din tilstedeværelse. Velg temaer som oser av godhet og altruisme: Hvordan redde velferdsstaten; kvinner og sosialt entreprenørskap; resirkulering av havplast eller liknende.

Positiv oppmerksomhet bygger sosial kapital, så du kan bruke resten av tiden din på viktigere ting.

 

Ikke vær redd for å fremstå grunn eller insisterende på scenen, eller i intervjuer. De stadige utspillene fra oppmerksomhetssultne milliardarvinger, har hevet listen betraktelig for hva nordmenn opplever som teit.

 

Kynisk raushet

Få mennesker med respektabel jobb drikker mer enn politikere og journalister. Samtidig har de sjelden skikkelige representasjonsbudsjetter. Politikerne på grunn av medias haukeblikk; journalistene på grunn av annonseinntekter i fritt fall.

Dette er din mulighet! Fri flyt av vin, øl og pjolter er perfekt - du blir festens naturlige midtpunkt, uten at noen kan tas for smøring i etterkant.

 

Når du har brukt kvelden godt og er på vennlig fot med Makta - snik inn første i utspill i saken du brenner for. Burde au-pairer få jobbe lengre dager? Er myndighetenes jakt på skjulte utenlandsformuer til skade for norsk økonomi? Legg hodet på skakke og test vannet. Når motparten er på gli - tilby å komme tilbake med kandidater til utredningsutvalget.

Kjør på

Petter Stordalen erobret tidlig den innbringende rollen som nordisk fanebærer for filosofien Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør.

I disse postfaktuelle tider er det imidlertid plass til flere gatesmarte folkehelter med penger på bok.

Det er plass til deg. Arendalsuka er et godt sted å starte. Lykke til.

Tynn & Trendy er blant Skandinavias toneangivende miljøer innen trendforskning og internasjonal storpolitikk. Vi bedrev politisk påvirkning lenge før det skiftet navn til influencing, og jobber fulltid som manusforfattere for flere filmprodusenter som har møtt Sacha Baron Cohen.  

Tynn & Trendys guide er hentet fra dagens rykende ferske utgave av Finansavisen Premium. Tilgjengelig i løssalg og i Finansavisens app.