Jobb & karriere

I disse landene studerer du billigst

Svak kronekurs og høye skolepenger trenger ikke å stoppe drømmen om å studere i utlandet.

Foto: NTB / Scanpix.

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
12. februar 2016 - 09.17

ANSA-rådgiverne ringes ned av nordmenn på jakt etter billigere utenlandsstudier. En svak kronekurs sammen med stive skolepriser i de mest populære studielandene får skylden, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi sto nylig på en utdanningsmesse med mange eliteuniversiteter, studentene var i skyene over å få snakke med dem, men så kom de tilbake til oss og sa vi har ikke råd til å gå der, hva skal vi gå på i stedet, sier Toril Jøraandstad, rådgiver i ANSA, foreningen for norske utenlandsstudenter, til avisen.

- Et tips er å ta de to første årene av en bachelorgrad på community college, og overføre dette til et annet universitet etterpå. Community college er noe av det billigste du kan gå på. Mange er opptatt av at de skal gå på et kjent universitet, men det går an å spare dette til mastegraden, der kan du komme inn med en god anbefaling, tipser rådgiver Hannah Monsrud Sandvik til de som ønsker seg til USA.

Vil man holde seg til Europa, er Irland et studieland som rådgiverne merker økt interesse for. ANSA anbefaler også Sør-Afrika som et alternativ til de som vil studere på engelsk.

Rådgiverne understreker at det er én løsning de ser på som den aller mest gunstige - å lære seg et annet språk enn engelsk, da engelskspråklige skoler ofte er private og dyrere. Tyskland er ett av landene ANSAs rådgivere tipser om når folk ringer og lurer på hvordan de skal få råd til å studere utenlands.

- Norden og Tyskland har gratis skoler. Du betaler kun semesteravgift, og i Tyskland er også busskort for hele regionen inkludert i semesteravgiften, sier Sandvik til DN.