An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Jobb & karriere

Tre kvinner på topp i Årets Unge Ledere

Det var Ingeborg Morken (37), direktør for salg, marked og produktledelse i Fjordkraft AS, som fikk førsteplassen i kåringen.

Årets Unge Ledere - Foto - Assessit

Artikkel av: Karen Thue
10. februar 2016 - 10.06

Tirsdag ble Årets Unge Ledere kåret av rekrutterings- og lederutviklingsselskapet Assessit. Førsteplassen gikk til Ingeborg Morken i Fjordkraft.

- Det er veldig kjekt, jeg er veldig overrasket, sier vinneren av Årets Unge Ledere 2015.

På spørsmål om hvorfor hun vant svarer hun selv:

- Jeg håper det er fordi jeg har et veldig stort fokus på å bygge team – og se hele mennesket.

I sin begrunnelse la juryen vekt på at Morken hadde fått svært gode tilbakemeldinger fra sin overordnede og sine medarbeidere. De la også til at hun er flink til å skape gode relasjoner i sin enhet, er strukturert, analytisk samtidig som hun setter klare mål og er resultatorientert.

På andreplass kom 30 år gamle Kine Stirler Alm, som er distriktssjef i Adecco Norge AS. Tredjeplassen gikk til Marit Garvik (39, som er konsulentsjef i Atea AS.

Ole I. Iversen er partner i Assessit AS, og fagansvarlig Årets Unge Ledere. Han mener kåringen, med 40 prosent kvinnelige søkere og tre kvinner på podiet, viser at det finnes mange dyktige kvinnelige ledere i norsk næringsliv. Iversen hevder det er fullt mulig å finne dem dersom man forsøker og er villig til å gå grundig til verks. 

- Det kan virke som om noen virksomheter baserer seg på intervjuer når ledere skal ansettes. Dette vet vi kan slå galt ut.
 Vi har ingen kvinnelige toppledere i de 50 største børsnoterte selskapene, kun 13 % av topplederne i næringslivet er kvinner, kun to av ti toppledere i statlige selskaper er kvinner og kun en av ti rådmenn er kvinne. Unnskyldningen som brukes er at det ikke er kvalifiserte kvinner å velge blant. Dette stemmer ikke, sier han og fortsetter:

- Vi anbefaler derfor at man i større grad benytter og vektlegger objektive vurderingsmetoder under ansettelser, for eksempel arbeidspsykologiske tester og jobbsimuleringsøvelser, når man vurderer lederkvalifikasjoner. I tillegg bør man passe på at det også er kvinner med, både i vurderingspanelet og blant beslutningstakerne. Det handler ikke om at mindre kvalifiserte kvinner skal gå foran bedre kvalifiserte menn, men om at man må gi både kvinner og menn en rettferdig, objektiv og grundig vurdering som ikke favoriserer det ene kjønn. Det har vi klart i Assessit. Ingen av kvinnene som er på topp tre-listen er der fordi de er kvinner, men de er der fordi de var de beste kandidatene i år.

Jurymedlem Yvonne Fosser er HR-sjef i Innovasjon Norge er enig at det må tas i bruk flere metoder for å lokke kvinner til toppjobbene.

- Det er interessant at da Assessit i fjor åpnet opp for at alle kunne melde seg på selv, ble andelen kvinner redusert fra året før fra 40 til 25 %. Det stemmer med mine erfaringer fra næringslivet. Menn melder seg på og søker selv lederroller, mens det skal mer til for at kvinner skal søke. I år har Assessit brukt flere metoder for å få flere kvinnelige søkere. Det er da gledelig å se at andelen kvinner har økt til 40 % igjen.