Jobb & karriere

Fem grunner til å velge yrkesfag

Du blir ettertraktet, robust og får flere karrieremuligheter med en praktisk utdannelse, mener eksperter.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
1. mars 2017 - 08.56

I den ferske rapporten «Utviklingen på arbeidsmarkedet» fra Nav, fremgår det at direktoratet venter økt sysselsetting og redusert ledighet i 2017 og 2018. ​Bygg og anlegg nevnes først blant sektorene hvor Nav venter jobbvekst, skriver DN. 

Her er de viktigste fordelene med en praktisk videregående opplæring:

1. Du vil få mer bruk for ­utdannelse

- Skal du være robust i møte med fremtidens arbeidsliv og kompetansekrav, bør du opp på et nivå med fagbrev, mener Kristina Jullum Hagen, avdelingsdirektør for Arbeidsliv og kompetanse i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), ifølge avisen.

2. Det blir gode muligheter for jobb

Nav-sjef Sigrun Vågeng er ifølge DN ikke i tvil om hva slags utdannelse det er som vil gi de sikreste utsiktene til jobb i årene fremover.

- Yrkesfagene. Et fagbrev kan være en god kvalifikasjon i et arbeidsliv som oppgir at det er behov for fagarbeidere. Så det tør jeg anbefale for dem som har talent og lyst, sier Vågeng til avisen.

3. Det er flere måter å ta ­utdannelsen på

I yrkesfaglig opplæring er det flere måter å gjennomføre utdannelsesløpet på, i motsetning til om du tar studiespesialiserende fag. Trives du best ute i «felten», kan du få hjelp til å legge opp et alternativt studieløp.

4. Fagbrev = mange muligheter

Når fagbrevet er i boks, finnes det flere veier videre. En del utdannelsesinstitusjoner har egne opptak til høyere utdannelse for kandidater med relevant fagbrev. I tillegg finnes muligheter til å ta mesterbrev- eller fagskoleutdannelse.

5. Det er «aldri» for sent

I Norge har alle rett på videre­gåendeutdannelse, enten gjennom det som kalles ungdomsrett eller voksenrett. Tall fra myndighetene viser at én av fem dropper ut før de har fullført videregående, men det betyr ikke at det er blitt for sent å ta fagbrev – selv om du har mistet ungdomsretten, skriver DN.