Jobb & karriere

44.000 søkte om plass ved eliteuniversitet - norske Thea kom inn

Svakere dollar og regjeringens nye topplån kan friste flere til studier i USA. Thea Laetitia Rosenberg (18) fikk plass ved Stanford der ett år koster 390.000 kroner.

Stanford University. Foto: AP.

Stanford University. Foto: AP.

Artikkel av: Martine Holøien
28. juli 2017 - 09.30

Thea Laetitia Rosenberg bestemte seg allerede som 12-åring at hun skulle studere i utlandet. 

- Jeg har alltid hatt en sterk utferdstrang. Det motiverte meg gjennom ungdomsskolen og videregående, sier 18-åringen til DN som i mai gikk ut fra Oslo International School (IB) med 44 av 45 mulige poeng, i tillegg til seksersnitt fra ungdomsskolen.

Rosenberg kunne dermed velge og vrake blant amerikanske toppuniversiteter som Yale, University of Pennsylvania og Stanford. Da hun fikk plass på Stanford, var valget klart. I år tok universitetet inn 4,7 prosent av over 44.000 søkere, skriver DN.

1,5 mill. i skolepenger

Men utdannelsen blir ikke billig. Ett år for Rosenberg på Stanford koster 390.000 kroner i skolepenger i året med dagens dollarkurs på 7,9, ifølge DN. Den fireårige bachelorutdannelsen koster dermed over 1,5 millioner kroner. I tillegg kommer bo- og levekostnader.

- Det er helt forferdelig dyrt. I tillegg til at Lånekassen dekker det meste, må jeg må få litt hjelp av foreldrene mine. Men jeg tror det er en god investering i fremtiden, sier Rosenberg til DN, som også søker på legater.

Les også: Kan tjene millioner på valutalån