Jobb & karriere

10 milliardærer som vokste opp fattige

Ikke alle milliardærer er født med en sølvskje i munnen.

Oprah Winfrey - Foto: Scanpix

Oprah Winfrey - Foto: Scanpix

Artikkel av: Martine Holøien
16. september 2017 - 09.21

Å vokse opp i fattigdom stopper ikke alle. Mange av dagens milliardærer vokste opp i tøffe kår, skriver CNBC.

Her er ti kjente folk som ble født i fattigdom, men som i dag er milliardærer:

  1. Oprah Winfrey. Ifølge Forbes har hun en formue på 3,1 milliarder dollar. Winfrey ble født i Mississippi, og moren oppdro Winfrey som alenemor og tenåringsmor. Med fokus på skole, deltakelse i skjønnhetskonkurranser, og senere jobb på en radiostasjon, gikk Winfrey inn i medieverden. Hun ble først kjent gjennom TV-showet «People Are Talking», og er i dag mest kjent fra «The Oprah Winfrey Show».
  2. Howard Schultz. Sjef i Starbucks, Howard Schultz, ble heller ikke født med en sølvskje i munnen. Faren var blakk etter å ha jobbet for en drøss selskaper hvor han hverken tjente penger eller respekt. «Jeg førsøkte å bygge opp et slikt selskap som faren min aldri fikk sjansen til å jobbe for», har Schultz tidligere uttalt i et intervju med Dr. Mukund Rajan. Starbucks har 23.000 utsalgssteder i 73 land med en markedsverdi på 85 milliarder dollar, ifølge Forbes. Schultz har en formue på 2,9 milliarder dollar.
  3. Ralph Lauren. I et intervju med Oprah Winfrey i 2002 sa den ikoniske motedesigneren: «Jeg var veldig moteinteressert da jeg var yngre, men jeg hadde ikke råd til å kjøpe klærne». Lauren var vant til å arve klær fra sine brødre, og en motivasjon til å kunne kjøpe sine egne klær ble drivkraften som til slutt endte med det kjente klesmerket «Polo Ralph Lauren» som i dag har en markedsverdi på 8 milliarder dollar. Laursen selv har en formue på 5,9 milliarder dollar.
  4. Larry Ellison. Grunnlegger og tidligere sjef i Oracle, Larry Ellison, vokste opp med sin grandtante og grandonkel, som tidligere gjorde suksess i eiendomsbransjen før de mistet alt under finanskrisen i 1929, ifølge en artikkel fra Vanity Fair i 1997. «Alle som jobber hardt, og tenker litt smart, har muligheten til å gjøre nærmest alt mulig», sa Oracle-sjefen i et intervju med Academy of Achievement. Ellison har en formue på 61,8 milliarder dollar, og Oracle har en markedsverdi på 183 milliarder dollar, ifølge Forbes.
  5. Kenneth Langone. Businessmann og investor Kenneth Langone er blant annet en av menneskene bak «Home Depot». Moren til Langone jobbet på kafeteria. Langone mener at ubetinget kjærlighet hjalp ham til å komme seg opp og frem i livet. «Jeg jobbet livet av meg for å komme dit jeg er i dag», har Langone tidligere uttalt i et intervju med Bloomberg. Ifølge Forbes har Langone en formue på 3 milliarder dollar.
  6. Sheldon Adelson. Sjefen for Las Vegas Sands, som er det største kasinoselskapet i Amerika, har tjent 35,2 milliarder dollar. Han vokste opp i et belastet område i Boston hvor han bodde i en ettromsleilighet sammen med sine foreldre og tre søsken. «Da foreldrene mine døde hadde de ikke en gang 100 dollar i banken. Alt de hadde gjennom livet ga de til barna», sa Adelson i et intervju med «Nightline» i 2003.
  7. Alan Gerry. Gerry vokste opp under finanskrisen i 1929, og faren til Gerry slet ofte med å skaffe mat på bordet. Gerry droppet ut av videregående skole for å gå inn i sjøforsvaret under andre verdenskrig. I 1956 investerte han i et kabelselskap, som han 40 år senere solgte for 2,7 milliarder dollar. Gerry har i dag en formue på 1,4 milliarder dollar.
  8. John Paul DeJoira. Han er oppvokst i fosterhjem og har vært hjemløs to ganger. En gang han kom hjem fra skolen sa moren: «Vi har bare 27 cent, men vi har mat i kjøleskapet, og den lille hagen vår, så vi er rike». DeJoira er grunnleggeren av tequila-selskapet Patròn Spirits Co. og hårpleiemerket Paul Mitchell Systems. Han har i dag en formue på 3,3 milliarder dollar.
  9. Harold Hamm. Milliardæren vokste opp på en gård med share cropping hvor han plukket bomull barbeint. Som 16-åring jobbet han på bensinstasjon for å forsørge familien. I dag har sjefen i oljeselskapet Continental Resources en formue på 10,1 milliarder dollar.
  10. J.K. Rowling. «Jeg husker for 20 år siden, da jeg ikke spiste slik at jeg hadde råd til mat til min datter», sa Rowling i et intervju med Daily Mail i 2013. Forfatteren av Harry Potter-bøkene tjente blant annet 95 millioner dollar mellom juni 2016 og juni 2017, og ifølge Celebrity Net Worth har hun en formue på 1 milliard dollar.