Jobb & karriere

Daglig idrett kan gi høyere karakterer

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
11. september 2017 - 12.58

Regelmessig fysisk aktivitet kan forbedre intellektuelle prestasjoner, ikke minst i skolen, skriver Forskning.se.

- Daglig idrett kan bidra til å løfte en gjennomsnittlig skole til en høyt presterende skole, sier Jesper Fritz, som har undersøkt standpunktkarakterene til 600 barn i niendeklasse.

Jesper Fritz er lege og forsker ved Lunds universitet. Han har analysert standpunktkarakterene fra elever som gikk i niendeklasse i 2003-2012, og som har hatt 40 minutter idrett hver dag siden førsteklasse. Deres karakterer ble sammenlignet med tidligere elevers karakterer ved samme skole, samt med tre skoler i samme området. 

Resultatet som ble presentert i en avhandling ved Lunds universitet, viser at guttenes karakterer økte med gjennomsnittlige 13 poeng, og syv prosent flere av guttene kom inn på gymnaset. 

For jentene hadde ikke idretten noen innvirkning i det hele tatt. Det mener Fritz kan ha å gjøre med at jentene allerede hadde høye karakterer. 

- Vi trodde nok at den ekstra idretten skulle påvirke jentene også. Det er mulig at det gjør det om man tar en mer middelmådig skole. Men jentenes utviklingspotensial på denne skolen var begrenset, sier han.