Jobb & karriere

Derfor skal du fortelle kollegene hva du tjener

Foto: NTB, Scanpix

Foto: NTB, Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
20. september 2017 - 11.24

De fleste vifter ikke med lønnsslippen foran kollegene. Lønn er stort sett noe vi holder privat og ikke snakker høyt om, skriver Avisen.dk.

Men hvis du snakket mer åpent om lønnen din, kunne både du og kollegene dine vinne på det, mener Jørgen Samhus, som forsker på lønn ved Aalborg Universitet. 

- Hvis du vet at du får mer i lønn enn kollegene kan du være tilfreds. Og hvis du får mindre har du et godt argument for å få lønnsforhøyelse, sier han. 

Samhus understreker imidlertid at det ikke er nok å lene seg på en lønnsstatistikk for virksomheten eller bransjen i et intervju.

- Man kan bruke det som en peiling, men det kan være store individuelle forskjeller innenfor virksomheten. Så en lønnsstatistikk gir ikke nok opplysninger til at man kan bruke den i en lønnsforhandling, sier han. 

Ifølge en undersøkelse fra Institut for Menneskerettigheder, vil fire av ti dansker gjerne snakke mer om lønnen sin med kollegene. Blant annet fordi det kan gi en mer åpen kultur på arbeidsplassen, og hindre sladder om hvem som tjener hva. Det forteller Kenn Warming, som står bak undersøkelsen.

Warming ser imidlertid at åpenhet om lønn kan røre ved den gode stemningen på jobben. 

- Men man kan stille seg selv spørsmålet om det er best å leve i lykkelig uvitenhet eller på et opplyst grunnlag. Jeg er tilhenger av sistnevnte, sier han.