Jobb & karriere

Dette er egenskapene sjefene ser etter

Artikkel av: Karen Thue
20. september 2017 - 12.50

Som regel blir en kandidats tidligere sjefer benyttet som referanser under en ansettelse. Men en overordnet person kan ha et ensidig perspektiv. Vet sjefen virkelig hvordan gruppedynamikken fungerer blant de ansatte, og hvilke personer som har bidratt med hva?

I dag er det å kunne jobbe i team helt avgjørende. Derfor bør de som vil ha en bredere kunnskap om hvordan kandidaten bidrar på jobben også hente referanser blant kollegene, skriver Ingenjörskarriär.dk. Dette bekreftes av en undersøkelse gjennomført av SkillSurvey.

SkillSurvey har sett på forskjellen mellom 20.000 referanser gitt av sjefer og av kolleger. Totalt ble det hentet inn data fra 10.000 sjefer og 10.000 kolleger. De to ulike gruppene gjorde ganske så ulike prioriteringer.

Kollegene som skulle peke på hvilke områder kandidatene kunne forbedre, sa at kandidaten var "for hjelpsom", "måtte bli bedre til å håndtere stress", "var perfeksjonist" eller "jobbet for mye". Sjefene listet i stedet at personen "trengte mer erfaring", samt "være mer proaktiv".

Når det kom til kandidatens styrker svarte kollegene: "Er vennlig", "lytter", "er forståelsesfull", "erfaren", "har selvtillitt", "er omtenksom", "kunnskapsrik" og "hjelpsom". Sjefene listet styrker som: "Pålitelig", "holder deadlines" og "jobber selvstendig". - Denne kunnskapen peker på at feedback fra begge kilder skaper et mer komplett bilde av kandidatens tidligere prestasjoner på arbeidsplassen, skriver SkillSurvey i Harward Business Review.

De konstaterer at sjefer har en tendens til å vektlegge egenskaper som har å gjøre med hvordan vi løser oppdraget vårt, hvordan vi håndterer møter, deadlines og takler selvstendig arbeid. Kollegene legger mer vekt på medarbeidernes personlighet. 

Men SkillSurvey slår fast at negative tilbakemeldinger fra kollegene, som at kandidaten er "for hjelpsom" eller "er en perfeksjonist", kan være et tegn på at kollegene er misunnelige. Derfor bør man høre med mer enn én kollega.