Jobb & karriere

- Se jobbintervjuet som en date

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
21. september 2017 - 12.27

Skal du i jobbintervju?

Ikke se det som et forhør, men som en date der begge parter vil finne ut mer om hverandre, råder den svenske karrierecoachen Emma Phihl ifølge nyteknik.se.

- Det er jo ikke sikkert at personen du møter er god til å intervjue folk. Sett derfor opp noen mentale punkter for deg selv: Hva vil jeg ha sagt, og hva vil jeg få frem om meg selv? Hvilken følelse vil jeg formidle, og hvilke erfaringer vil jeg dele? Det skal man ha tenkt gjennom før intervjuet, sier Pihl, som driver selskapet Inspirera og har forfattet flere bøker.

Coachen vet at mange synes det er vanskelig å "selge seg selv". Da kan det være bra å få litt hjelp.

- Tren på å uttrykke det du vil få frem sammen med kolleger eller venner. De vil ditt beste og kommer til å gi deg ærlig feedback, og kan gi deg innspill på hva som er dine største styrker og svakheter. Å øve handler også om at man blir vant til å høre seg selv prate om seg selv.

Før du drar på intervjuet må du imidlertid være godt informert om hva selskapet driver med. Gjennom å stille spørsmål viser du at du har kunnskap. "Hva er deres største utfordringer de neste tre årene?" Det handler om at man viser interesse. Du kommer også til å få spørsmålet "Hvorfor vil du jobbe hos oss". Da gjelder det å ha et godt svar.

Det skal finnes en rød tråd gjennom arbeidslivserfaringen din, og man skal kunne tilby gode forklaringer på eventuelle hull i CV-en. Og for all del ikke se samtalen som et forhør.

- Intervjueren er ikke der for å sette deg fast. Dere er på samme nivå. Du er like mye der for å finne ut om du vil jobbe på arbeidsplassen. Tenk også på hva det er du gir opp når du bytter jobb, sier Pihl.