Jobb & karriere

- Slik tar du bedre valg

Lei - Foto - Scanpix

Lei - Foto - Scanpix

Artikkel av: Karen Thue
22. september 2017 - 08.56

Hvorfor velger vi ikke det som er best for oss? Hvorfor tar vi ikke den 20 minutters turen i dagslys slik legen råder oss til, men blir i stedet sittende med kollegene og drikke kaffe?

- Vi har en tendens til å velge det som er lettest og hyggeligst for oss på kort sikt, heller enn smart på lang sikt. Hjernen fungerer bare slik, sier Maria Karnell, som er spesialist i arbeidslivspsykologi til nettsiden duochjobbet.se.

Det er helt enkelt lettere å slarve med kollegene enn å reise seg og gå tur rundt kvartalet. Så hvordan skal man gjøre for å presse seg selv til å ta bedre valg?

Det handler blant annet om å styre impulsene og gjøre seg klar over hvilke prioriteringer man har. Ikke lur deg selv, innse at valg er vanskelige, og gå sammen med andre for å ta bedre avgjørelser.

- En måte å gjøre det på er å si høyt til seg selv og sine kolleger hva som er viktig. For eksempel: "Jeg må komme meg ut i lunsjen, ettersom jeg blir piggere da. Minn meg på det!" Og forsøk å få med deg noen, det er ofte enklere å gjøre noe sammen. Da kan man jo dessuten fortsette og prate. Og ha realistiske ambisjoner. 

Å ta valg når det finnes flere alternativ som man ikke klarer å velge blant er ikke lett. Karnell har følgende råd:

- Innse at du til slutt må velge tross usikkerhet om hva som er best. For å ikke velge er jo også et valg. Og det går an å ta nye beslutninger om det ikke ble riktig. 

Det som kan hjelpe er å skrive ned tankene sine rundt valget: Hva innebærer det på kort og lang sikt? Hva kan jeg vite og ikke vite om følgene? Hvor er min motivasjon? Er det jeg som vil bytte jobb, eller er det min partner som synes at jeg burde tjene mer penger? Kan jeg skaffe meg pusterom og tenke over beslutningen min er periode? 

Og ikke vær alt for redd for å velge feil, råder psykologen.

- Tenk på feilvalg som noe du lærer av. Om vi ikke gjør feil lærer vi heller ingen ting. Og forsøk å rett opp i det du kan rette opp i.