Jobb & karriere

Innvandrere reduserer kjønnsdelingen i arbeidslivet

Arbeidsmarkedet i Norge er fremdeles kjønnsdelt, viser ny studie. Unge arbeidstakere og ikke-vestlige innvandrere bidrar imidlertid til å jevne ut forskjellene.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
24. november 2017 - 11.19
An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Ifølge en omfattende ny forskningsrapport levert av Institutt for samfunnsforskning (ISF), jobber 85 prosent av arbeidstakere i Norge i et kvinne- eller mannsdominert yrke. Kvinner er overrepresentert i offentlig sektor, mens menn oftere jobber i privat sektor – og forskjellene har økt de siste 20 årene.

Rapporten, som ble lansert fredag, viser imidlertid at yngre arbeidstakere velger mer utradisjonelt. Flere kvinner jobber nå i tradisjonelt mannsdominerte yrker som finans og industri.

Også at innvandrere fra land utenfor EU bidrar til å jevne ut forskjellene, mye fordi menn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Oseania jobber i kvinnedominerte yrker som renhold. Kjønnsbalansen påvirkes også av at det er færre sysselsatte kvinnelige innvandrere enn menn.

Forskerne bak rapporten mener likevel endringene skjer langsomt. Innen helse-, pleie- og omsorgstjenester, som utgjør 14 prosent av det norske arbeidsmarkedet, fyller kvinner nær 82 prosent av stillingene.

– Dersom vi ønsker et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked, så hjelper det ikke bare å heie fram kvinner til å bli programmere eller ingeniører. Da trenger vi også at flere menn velger pleie- og omsorgsyrker eller inntar andre kvinnedominerte yrker, sier ISF-forsker Kjersti Misje Østbakken, som har hovedansvaret for rapporten.

Torsdag meldte Forskerforum at det kan bli lettere for menn å komme inn på kvinnedominerte utdanninger som medisin, odontologi og psykologi. Kvotering av menn blir nemlig lov i høyere utdanning fra nyttår.

(©NTB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.