An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Jobb & karriere

Derfor blir ikke brannmenn utbrent

Brannmenn skal slokke branner, redde folk i farlige situasjoner og trene hardt. Men svært få blir utbrent.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.

Artikkel av: Martine Holøien
11. juni 2018 - 11.20

Den svenske anestesisykepleieren og forskeren Ann Jacobsson har gjort en undersøkelse blant tilfeldig utvalgte brannmenn fra redningstjenester i Sverige, der nesten 500 brannfolk, 418 menn og 58 kvinner, fikk spørsmål om arbeidsforholdene sine. Undersøkelsen viser at svært få brannmenn har problemer med utbrenthet, skriver forskning.no.

Bare én prosent av mennene og to prosent av kvinnene rapporterte om sterk følelsesmessig tretthet.

- I forhold til andre utrykningsyrker, og til tross for opplevelsen av vanskelige og kritiske hendelser, ser det ut til å gå veldig bra med brannmennene, sier Jacobsson i en pressemelding.

En av forklaringene på hvorfor brannmennene i Sverige sjelden blir utbrent, mener forskeren ifølge nettstedet er de sterke båndene de har seg imellom. De er en såkalt homogen gruppe, med like interesser, bakgrunn og fysikk.

- Brannmennene oppgir selv at kollegaene er viktig for helse og trivsel. Men de er også bekymret for at dette kan gå tapt hvis virksomheten deres endres, sier Jacobsson til forskning.no.

Brannmennene er nemlig i stor grad menn - bare fire prosent av dem er kvinner i Sverige. Brannmennene er hovedsakelig etnisk svenske menn. 

Mange av brannmennene brukte ord som nærhet og omsorg når de skulle beskrive arbeidsmiljøet sitt.