Jobb & karriere

10 tips for å lykkes som taler

Retorikkekspert deler sine beste tips for å lykkes som leder.

Foto: Matej Kastelic / Shutterstock / NTB scanpix.

Foto: Matej Kastelic / Shutterstock / NTB scanpix.

Artikkel av: Martine Holøien
11. november 2018 - 09.42

Som leder er det en del av jobben din å snakke med andre - enten det er for én person eller en større forsamling. Den irske retorikkeksperten David Nihills deler ti beste tips for å lykkes som taler, gjengitt av chef.se.

1. Start med en historie. Du kan kanskje starte med en selvopplevd hendelse eller egen personlige historie? Hold deg kort.

2. Spar på nøkkelordet. Vent med nøkkelord til slutten for at gruppen skal huske det.

3. Intro. De første 30 sekundene på scenen er viktige. Øv deg på introen.

4. 3-2-1-metoden. Mennesker har lett for å lage mønstre når vi lytter. Vis tre eksempler hvor det siste bryter mønsteret. 

5. La noen andre presentere deg. Da trenger du ikke å presentere hvorfor du er der, noe som ellers kan føles ubehagelig.

6. Bruk deg selv på en fysisk plass. For å huske hva du skal si, kan du lage en historie i tankene dine basert på en fysisk plassering. 

7. Ikke bruk podier. For at publikum skal få tillit til deg, må de se deg. Å gjemme seg gir motsatt effekt.

8. Ikke fikle med hendene. Bruk et levende kroppsspråk som er knyttet til det du snakker om.

9. Navn ting som skjer i rommet.  Hvis noen i publikum har sovnet og du påpeker det, avdramatiserer du situasjonen og blir oppfattet som humoristisk. Publikum blir mer avslappet.

10. Ikke avslutt med spørsmål. Det er en risiko for at ingen stiller spørsmål. Prøv i stedet å få inn spørsmål under presentasjonen.