Jobb & karriere

– EØS er bra for norske arbeidstakere

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) forsvarer EØS-avtalen og mener regjeringen gjør mye for å bekjempe sosial dumping.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
28. november 2018 - 11.00

Det er økende motstand i fagbevegelsen, fordi avtalen har ført til at man har måttet endre norske arbeidsvilkår for at de skal være i tråd med EUs regler. Opposisjonen tok tak i saken i onsdagens spørretime.

– Det handlingsrommet som trengs for å ivareta trygge arbeidsplasser med lønninger det går an å leve avgår an å leve av, finnes innenfor EØS-avtalen. Det er fulgt opp med forslag i Stortinget. Men det forutsetter at regjeringen bruker det handlingsrommet, påpekte Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han kritiserer regjeringen blant annet for ikke å ha forberedt sanksjoner som skal ramme bedrifter som bryter de nye reglene for innleie av arbeidskraft, som Stortinget har vedtatt skal gjelde fra nyttår.

Avvist av statsråden

Hauglie avviste blankt det hun oppfatter som en anklage om at regjeringen ikke gjør noe i kampen mot useriøsitet i arbeidslivet, og viste blant annet til etableringen av arbeidskriminalitetsentre.

Hun vedgikk samtidig at det er utfordringer med EØS-avtalen, men understreket:

– Det store bildet er at EØS er bra for norske arbeidstakere og norsk arbeidsliv, sa hun.