Jobb & karriere

- Der går grensen mellom sunt og usunt jobbengasjement

29-åring har seks jobber og sover fire timer hver natt. Forskere mener likevel at han neppe har noe å frykte.

Foto: Flamingo Images / Shutterstock / NTB scanpix

Foto: Flamingo Images / Shutterstock / NTB scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
29. desember 2018 - 09.32

Stig Ove Ølmheim (29) er både finanspolitisk rådgiver, sauebonde, selger, kommunestyrepolitiker, meddommer i Lagmannsretten og foredragsholder, og sover kun fire timer om natten. Forskere mener likevel at den store arbeidsbelastningen er langt fra usunn, skriver Dagens Næringsliv.

-  Ja, jeg jobber mye, men jeg synes det er kjekt å jobbe så mye. Derfor har jeg aldri sett på meg selv som «arbeidsnarkoman», sier Ølmheim til avisen.

Professor Steffen Torp ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), som har forsket mye på jobbengasjement og arbeidsnarkomani, og seniorforsker Wendy Nilsen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), Oslomet er imidlertid enige om at 29-åringen ikke er arbeidsnarkoman. Selv om han jobber mye, er det ingen tvangsmessig tilstand som han pålegger seg selv, påpeker Torp.

- Der går grensen mellom sunt og usunt jobbengasjement. Ølmheim har neppe noe å frykte, selv om jeg tviler på om han kommer til å holde på i det samme tempoet i mange, mange år fremover, sier professoren til avisen.

- Problemet oppstår når man plutselig mister interessen for jobben, blir «flat» og likegyldig. Eller når man stadig er så utmattet etter jobb at man ikke har kapasitet til fritid, familie eller et sosialt liv. Da har det bikket over til det usunne. Så lenge man får mye energi ut av jobbingen er det et gode, mister man derimot energi og føler seg sliten, er det et faresignal man bør ta på alvor. Da kan utbrenthet være rett rundt hjørnet, sier Nilsen til DN.