Kuriosa

CAS frikjenner Legkov og 27 andre russere

Idrettens Voldgiftsrett (CAS) ga Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin og 26 andre russere medhold i sin anke. Dermed kan de få delta i OL i Pyeongchang.

Artikkel av: NTB
1. februar 2018 - 10.14

CAS mener ikke det er grunnlag for å utestenge de 28 russiske utøverne og begrunner det med manglende bevisgrunnlag. CAS fastslår samtidig at det finnes tilstrekkelige bevis mot elleve andre russere som også har anket sin livstidsutestengelse, men CAS har besluttet at det kun er grunnlag for å utestenge disse OL i Pyeongchang.

– Vi er veldig glade på utøvernes vegne, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Russlands president Vladimir Putin.

Dermed har alle de 39 russiske utøverne som den siste tiden har fått sine anker behandlet i CAS, fått opphevet livstidsutestengelsene de er ilagt av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

De 28 utøverne som frikjennes får også tilbake medaljene de er fratatt fra Sotsji-OL i 2014. De 11 øvrige mister derimot sine eventuelle medaljer fra vinterlekene på hjemmebane.

169 inviterte

Det betyr blant annet at langrennsløperne Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin får tilbake sin gull- og sølvmedalje fra femmila for fire år siden.

Ved siden av de to langrennsløperne står også langrennsløperne Jevgenij Belov, Nikita Kriukov og Alexander Bessmertnykh, samt skøyteløperne Olga Fatkulina og Ivan Skobrev, på listen over utøvere som frikjennes av CAS.

Voldgiftsrettens avgjørelse ble sluppet av CAS' generalsekretær Matthieu Reeb under en pressekonferanse i Pyeongchang torsdag.

IOC besluttet før jul i fjor å utestenge Russland som nasjon fra OL i Sør-Korea. Samtidig ble det klart at utvalgte russiske utøvere kan få delta under nøytralt flagg, forutsatt at de har mottatt en spesialinvitasjon.

169 russere er siden invitert til lekene. Spørsmålet er nå om IOC, som følge av torsdagens CAS-kjennelse, blir tvunget til å utvide denne listen radikalt.

Ustjugov til OL

IOC har latt være å invitere langt flere russiske utøvere enn dem som den siste tiden har fått ankene sine behandlet i CAS. Blant dem er langrennsløper Sergej Ustjugov.

Også disse kan nå gjøre seg nytt håp om å delta i vinterlekene i Sør-Korea.

Totalt mottok CAS 42 anker fra russiske utøvere som ble utestengt av IOC fra OL på livstid for deltakelse i organisert dopingjuks. 39 av disse ankene ble behandlet av CAS. De tre siste ankene omhandler tre livstidsutestengte skiskyttere og skal behandles på et senere tidspunkt. Årsaken er at alle disse har avsluttet sine karrierer.

Det er all grunn til å tro at også de tre skiskytterne vil få opphevet sine livstidsutestengelser.

Avviser alt

CAS-panelet gikk i forrige uke til det uvanlige skritt å gi en oppdatering av jobben med ankesakene.

– Panelet har allerede hørt fra flere ekspertvitner om DNA og tekniske undersøkelser av utstyr for urinprøver, samt andre vitnemål, blant dem fra doktor og dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov og professor Richard McLaren som ansvarlig for McLaren-rapporten, het det i en pressemelding.

Blant de russiske utøverne som ble hørt av panelet i Genève inngikk utøvere fra skøyter, skeleton, aking, ishockey, langrenn og skiskyting. Høringene ble avsluttet sist lørdag.

Alle de involverte russerne har bestemt avvist at de har vært involvert i et statlig støttet dopingprogram i forbindelse med OL i Sotsji for fire år siden.

(©NTB)