Kuriosa

Småspising tar over for måltider

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
26. februar 2018 - 07.13

Müslibarer, smoothies, mat i farta, energipåfyll og en håndfull nøtter – den globale trenden med spising mellom måltider griper om seg – også i Norge.

Flere analyser og undersøkelser viser at småspising mellom de tradisjonelle måltidene øker verden over. Såkalt snacking, for eksempel i USA, kan ta helt over for måltider for særlig unge forbrukere.

I rapporten«Snack Attack» i 2014 slo analysebyrået Nielsen fast at særlig markedet for sunn snacks er stort. To år senere rapporterte Hartman Group i USA en dreining fra store til mindre mellommåltider, fra ren kosemat til sunnere alternativer og fra snop til frukt og grønnsaker, selv om søtt og usunt fremdeles er størst.

90 prosent av amerikanerne småspiste mellom måltidene mange ganger hver dag og 7 prosent av disse igjen spiste ikke tradisjonelle måltider lenger, de bare «snacket» seg gjennom dagen.

Spisepause

Også i Norge er utvalget av mat og drikke som mellommåltider økt, og det inntas mer energi utenom de store måltidene. I Europa er det frukt, yoghurt og grønt som er mest populært å legge til.

– Det er særlig de yngre som gjør dette, da disse spiser mer på farta. Vi ser også en tendens til at folk faktisk får i seg mer mellom måltidene enn hva de sier og tror at de gjør. Det kan ha å gjøre med hva vi forbinder med begrepet «snacking». I Norge forbinder vi dette med å spise noe usunt, og ikke som det er definert: Alt som spises eller drikkes mellom måltidene, eller som en erstatning for eller i tillegg til et måltid, sier kommunikasjonsrådgiver Veronika Skagestad i TINE til NTB.

Dermed er det også fort gjort at man uforvarende får i seg mer enn man tror. Fruktfatet står framme, vi tar med oss en caffe latte på veien og etter trening fyller vi på med en energibar eller proteindrikk. I undersøkelser fant TINE at folk ikke tenkte på slikt som mellommåltider. Men selv om det ikke er direkte usunt, er også dette energikilder.