Kuriosa

– Dette var ekstremt

Her ble det målt 25,4 grader natt til søndag

De 25,4 gradene som ble målt i Tafjord og Surnadal natt til søndag, lå langt over den gamle rekorden for nattetemperatur i Norge i oktober.

Fra Tafjord. Foto: NTB Scanpix

Fra Tafjord. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
16. oktober 2018 - 14.15

Temperaturen i de to bygdene på Sunnmøre lå bare 0,2 grader under den nasjonale oktoberrekorden.

Men den ble satt på dagtid i Molde i 2005. På nattetid finnes det ikke noe i nærheten av 25,4 grader i temperaturdata som strekker seg tilbake til 1950-tallet.

– Dette var ekstremt, konstaterer forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Den direkte årsaken til den voldsomme nattevarmen i Tafjord og Surnadal var plutselig fønvind – et naturlig fenomen som oppstår forholdsvis ofte en del steder på Sunnmøre. Mamen peker også på at den globale oppvarmingen bidrar til å løfte toppene i de naturlige svingningene i temperaturen.

Ifølge Mamen finnes det i Norge statistikk over makstemperaturer hver eneste time på døgnet som strekker seg 10–20 år tilbake i tid.

Den forrige natt-rekorden for oktober på denne listen er fra Ålesund i 2010, da det var 21,6 grader. I Tafjord og Surnadal i helgen var det 3,8 grader varmere enn dette.

En oversikt over makstemperaturer, uavhengig av tid på døgnet, finnes i alle fall tilbake til 1950-tallet. Den tredje høyeste oktober-temperaturen i denne oversikten er fra en ettermiddag i Kongsberg i 1973 da det var 24,6 grader.

Også dette er altså betydelig lavere enn temperaturen natt til søndag i Tafjord og Surnadal.

(©NTB)