Kuriosa

Tidligste snøfall på seks år i Oslo

Årets første snøfall i hovedstaden er i tidlig ute sammenlignet med de siste fem årene, viser oversikt fra Meteorologisk institutt.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
30. oktober 2018 - 11.42

Om du er blant dem som synes årets første snøfall kom litt brått på, kan klimavakten ved Metereologisk institutt kanskje overraskende fortelle at snø i oktober er helt innenfor normalen.

– Historisk sett er snø i oktober helt vanlig i hovedstaden, sier klimavakt Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt.

De siste fem årene har imidlertid det første snøfallet i Oslo kommet i november og desember.

Fra 2013 til 2015 kom årets første snøfall i hovedstaden i desember. De to siste årene lavet det derimot ned første gang i november. Det viser oversikten Meteorologene har publisert på Twitter.

Forrige gang det lavet ned i Oslo så tidlig som oktober var i 2012. Da kom snøfallet 29. oktober.

Oversikten over snøfall ved Blindern målestasjon de siste hundre årene viser at det første snøfallet har kommet i oktober 23 ganger tidligere. Det utgjør nærmere en firedel. Det er imidlertid mest vanlig at snøværet kommer i midten av november. Det tidligste snøfallet som har vært målt i Oslo var 12. oktober i 1926.

Andre deler av landet har allerede fått en forsmak på vinteren. 27. oktober var det snø i deler av Trøndelag, Møre og Romsdal og Indre Østlandet, opplyser Andersen.

Dette er datoene for første snøfall i Oslo de siste årene:

  • 2017: 15. november
  • 2016: 5. november
  • 2015: 17. desember
  • 2014: 2. desember
  • 2013: 8. desember

(©NTB)