Livsstil

Luksusyacht til to milliarder i Norge

Verdens sikreste yacht har ankommet Kristiansand. Skipet er utstyrt med en rekke spesielle finesser og kostet to milliarder kroner.

M/Y Radiant. Foto: Andreas Sandtveit

M/Y Radiant. Foto: Andreas Sandtveit

Artikkel av: Marius B. Haugen
4. mai 2010 - 10.30

Igår, mandag 3. mai, ankom verdens sikreste yacht til Kristiansand.

- Yachten, M/Y Radiant, er over 100 meter lang og har sikkerhetsspesifikasjoner som et krigskip. Jeg fikk knipset noen bilder av båten under innseilingen til Kristiansand, sier Andreas Sandtveit til HegnarOnline.

Som det fremgår av bildene har båten, siden sist det verserte bilder av den, fått blått skrog, likt det den tidligere yachten til Kjell Inge Røkke, Reverie, hadde.

Luksusyachten M/Y Radiant ble overtatt av Abdulla al-Futtaim i vinter. Årsaken til at skipet er i Norge, er etter hva fvn.no kjenner til, at det skal foreta sjøprøver utenfor Kristiansand. Det er kristiansandsfirmaet Seafront som er agent for båten.

Den opprinnelige oppdragsgiveren var den russiske mediainvestoren Boris Berezovsky. Før skipet var ferdig solgte han det imidlertid videre til Abdulla al-Futtaim for 340 millioner dollar, tilsvarende 2 milliarder kroner. M/Y Radiant er med det ett av de aller dyreste yachtprosjektene noensinne.

Al-Futtaim er anslått av Forbes å være god for 1,1 milliarder dollar og er med det nummer 880 på Forbes rikeste liste. Formuen er blant annet skapt fra arv, investeringer, bil og bildeler, og han har blant annet monopol på salget av bilmerkene Toyota, Dodge, Volvo, Jeep og Chrysler i hjemlandet De forente arabiske emirater.

Flere spesielle finesser Radiant er utstyrt med en rekke spesielle finesser. Blant annet har det en militær vannkanon som kan senke en mindre båt på 100 meters avstand, i følge fvn.no. Yachten rommer også en svært rask "fluktbåt", utstyrt med to turbomatede dieselmotorer, og toppfarten er 75 knop.

Helipad, helsestudio, sykestue, kinosal og to svømmebasseng er eksempler på mer normal luksus ombord i det 110 meter lange skipet.

M/Y Radiant er konstruert av tyske Lürssen Yachts, som også står bak "Abramovitsj-leketøyet" Pelorus på 115 meter.

Mer informasjon om luksusyachten M/Y Radiant

Spesifikasjoner på luksusyachten M/Y Radiant finner du her.

Og her leser du mer om selskapet som bygger yachten.