Livsstil

Avslører svindlere uten stil

Kapital feirer 40 år. Vibeke Holth jobber døgnet rundt med å avlive myter og avsløre svindlere uten stil.

holth.jpg

holth.jpg

3. mars 2011 - 11.20

- Det at jeg stort sett bor på jobben, sier vel det meste om hvor godt jeg liker meg her, sier Vibeke Holth til HegnarKvinner.

Hun viser til at dagens Kapital-stab er et drømmeteam å jobbe med.

- Vi har det mye morsomt, føler vi leverer viktige bidrag, og når leserne liker det vi skriver og lesertallene øker, er det toppen av lykke for en redaktør, fortsetter Holth.

5. mars 1971 startet ansvarlig redaktør, Trygve Hegnar, opp Kapital, og i dag - 40 år senere - skal jubileet feires. Ifølge Holth markeres det hele med en ekstra stor og fyldig jubileumsutgave av bladet.

- I tillegg er det duket for en stor fest i lokalene til Hegnar Media for alle ansatte, annonsører og spesielle bidragsytere, samt en jubileumstur på Hurtigruten med hele Kapital-staben.

- Merker at jeg gleder meg, sier Holth, som var ansatt i Kapital i 8 år, før hun tiltrådte som redaktør sensommeren 2009.

Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen. I tillegg har hun en mastergrad i internasjonal økonomi fra Universitetet i Köln. Hun er også redaktør i Kapital Reise.

Hva er den største utfordringen?

- Å få tiden til å strekke til! Det er så mye morsomt som skjer, så mye vi vil formidle til leserne. Det er så mange dyktige mennesker som fortjener å bli trukket frem og så mange kritikkverdige forhold som bør bringes frem i lyset, at den tilmålte tiden frem til deadline ofte oppleves som altfor kort.

Den utgaven av bladet Holth husker best er hennes første store coversak om Thomas Øye, som hun skrev omtrent samtidig med at Øye kranglet med David Toska om et koffertlån på fem millioner kroner.

- Da var det høy temperatur i kulissene, og jeg ble blant annet slått ned på en generalforsamling. Overskriften på artikkelen ble "Svindler med stil" og innholdet var hardtslående og frekt, akkurat slik Kapital skal være mot kjeltringer.

- I ettertid har jeg imidlertid oppdaget at overskriften var riv ruskende gal. Mannen eier jo ikke stil, fortsetter Holth.

Ellers husker hun godt maratonarbeidet i forbindelse med kåringene av Norges mektigste kvinner.

- Da jeg gikk på Handelshøyskolen i Bergen lærte vi nemlig at det er et glasstak som hindrer kvinner i å nå til topps, men dette er altså bare en myte, ja ren vranglære, sier redaktøren, og peker på at Kapitals liste med all tydelighet viser at kvinner kan nå til topps i absolutt alle posisjoner i samfunnet - enten det er som statsminister, justisminister, børsdirektør, NHO-president eller Statoil-leder.

- Men man må bare ville det sterkt nok selv.

Les også:

Holth mener det er givende å kunne få avlive slike myter og vise andre kvinner de fantastiske karrieremulighetene som ligger der ute.

- Eller som Kristin Halvorsen sa da hun ble kåret til Norges mektigste kvinne: - Makta ligger der, det er bare å gripe den!

Hvilket intervjuobjekt står øverst på ønskelisten?

- Akkurat nå er det to på delt førsteplass. En kvinnelig gründer som har tatt verden med storm og en kriminell størrelse som kan ha blitt utsatt for store overgrep. Mer kan jeg ikke si, for da havner sakene hos konkurrentene i morgen, sier Holth hemmelighetsfullt.

Hun beskriver den typiske leseren av Kapital som en mann i alderen 30-70 år med høy utdannelse, lederstilling, flere styreverv, god økonomi og bosted på det sentrale østlandsområdet.

- Men det finnes mange store avvik. Forrige uke var jeg i Molde og intervjuet vår eldste abonnent. Karen Haukebø er 105 år og leser fortsatt hver eneste utgave av Kapital. Nå er hun opptatt av at vi bør bruke mer oljepenger, bygge bedre veier og sørge for at fremtidens unge ikke blir altfor late, forteller Holth.

Hvilke målsettinger har dere for bladet?

- Å beholde og styrke posisjonen som Norges ledende businessblad, avslutter Kapital-redaktøren til HegnarKvinner.