An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Livsstil

Fristerinnen

Hun er kvinne, selfmade og nesten-milliardær. Hilde Midthjell er en vandrende mangelvare i norsk finansliv. Beilerne står i kø.

midthjell.jpg

midthjell.jpg

9. mai 2011 - 09.08

Det var særlig etter at det tikket inn en halv milliard kroner på kontoen fra Christian Ringnes at køen av friere ble lang.

Vi spør hva de egentlig er ute etter, alle dem som vil ha en bit av henne. Er det hodet, kroppen, pengene, nettverket eller hele pakken?

Hilde Midthjell setter latterdøren på vidt gap. Tennene er kritthvite. Den solbrune huden er fortsatt rynkefri, selv etter drøye 50 år i friluft. Prada-solbrillene skyves fra nesetippen og opp på det bokstavelig talt lyse hodet.

Midthjell har gjort alle våre fordommer til skamme. Det vi trodde var en beinhard kontrollfrik viste seg å være et behagelig vesen med humor og selvinnsikt.

- Jeg er nok litt jentete. Jeg grubler mye, og kan gjerne ligge våken om natten og tenke på personalsaker. Noen må jeg være snill og myk med, andre tåler at jeg er mer direkte. Sier jeg noe som gjør at andre blir lei seg, blir jeg også lei meg, og må skvære opp. Før syntes jeg det var slitsomt å ha det slik. Nå synes jeg det er bra. Fordelen med å være sårbar selv, er at jeg også forstår at andre blir såret.

Forretningsforbindelser som tror Midthjell er en myk motpart kan risikere å gå på en mine.

- Noen har undervurdert meg fordi jeg ser blond ut, men da våkner villdyret i meg. Hvis folk prøver å lure meg eller skade meg eller mine selskaper, er jeg absolutt ikke redd for å ta en konflikt.

Fra indre Østfold

Vi har tatt plass i hagen til Midthjell. Utsikten til sjøen er fantastisk, og lyden av båtmotorer og måker blander seg med Midthjells latter og de fornøyde koselydene til gründerens to selskapssyke katter.

- Hva heter de?

Midthjell blir forlegen. Hun innrømmer at hun har jobbet så hardt og så mye at hun ikke engang har tatt seg tid til å gi de myke pelsdottene ordentlige navn. For å skille dem, heter de derfor Gråpus og Svartpus.

- Men de får mye kjærlighet, altså! Kjærlighet får også samboer Inge Andersen. Han har tidligere trent kvinnelandslaget i langrenn og en rekke andre skilandslag. Nå er han generalsekretær i Norges idrettsforbund.

- Jeg plukket ham opp på et lederseminar som jeg holdt. Han stilte så mange intrikate spørsmål, og det syntes jeg var interessant. Dessuten virket han veldig snill…

Hun vokste bokstavelig talt opp på skolen i Rakkestad i Indre Østfold hvor både mor og far var lærere. Selv har hun alltid vært klassens duks.

- Men dagen etter jeg var ferdig på videregående skole, flyttet jeg til Oslo, sier Midthjell, som beskriver seg selv som en naturelsker som liker sjø, fjell og skog, men heller ikke forakter det urbane livet med cafeer, vin og sang.

- Da jeg begynte på medisinstudiet, var vi lokalisert sammen med jusstudentene i sentrum. Det var en herlig tid, og vi var ofte å finne på steder som Sjakk Matt og Noble Dancer, sier den halvstuderte medisineren.

Frøken Detektiv

At den skoleflinke Midthjell, som også fikk medisinstudiets beste karakterer, hoppet av etter tre år, virker nærmest naturstridig. Da hun, på direkte forespørsel, også kan bekrefte at hun var kjempegod til å spille piano i sine ungdomsår, skjønner vi at avhoppingen må ha en forklaring. For flinke piker gir nemlig ikke opp halvveis:

- Jeg ble med en hudlegevenn på en verdenskongress. Det var da det skjedde, sier Midthjell med trykk på da.

Medisinstudenten med det kritiske blikket hadde nærmest et nerdete forhold til kjemi. Med sin analytiske legning og foraktfor å bli utsatt for usanne påstander, startet likegodt Midthjell sin egen detektivvirksomhet. Det ante henne nemlig, og hun fikk det bekreftet på verdenskongressen, at mange i kosmetikkbransjen farer med løgn. Det er en bransje med mye surr og tullete begreper.

- Det er nesten litt flaut å innrømme det, sier hun da hun blir konfrontert med sin noe spesielle sommersyssel for mange år tilbake.

Som en anorektiker finleser varedeklarasjoner på alt som kan spises, analyserte Midthjell nemlig innholdet i hver eneste krukke og tube med fuktighetskrem og antirynkekrem hun kom over. Med sirlige Excel-ark og nitidig arbeid, mente hun å kunne avdekke hva som er tull og hva som er kilden til den evige ungdom.

- Tross mye tøv og usanne påstander, var det ett merke som fanget min interesse. Det var den da ukjente produsenten Decléor. En fugl hvisket meg i øret at de kunne bli store, så jeg hoppet i det og fikk agenturet for det norske markedet. Nancy Drew tok ett års permisjon fra medisinstudiet, men returnerte aldri. Hun bygget opp flere ledende serier i det norske hudpleiemarkedet, og invaderte deretter Danmark og Sverige. Siden gikk hun løs på apotekene gjennom selskapet Dermoapo. To private hudpleieskoler ble også kjøpt og videreutviklet. Etter noen år var selskapet den desidert største leverandøren til hudpleiesalonger og spa i hele Skandinavia.

Campingliv

Midthjell hadde kjellerboden full av produkter fra den franske produsenten. Det første året pakket hun bilen og kjørte rundt fra hudpleiesalong til hudpleiesalong og spredte det glade budskap. Men der andre selgere tok inn på hotell og nøt sine høye smørbrød, nøyde kosmetikkdronningen in spe seg med campinghytter og enkel kost. Når sant skal sies levde hun faktisk av hjemmelaget mat hun fikk fra sin mor.

Men da Midthjells firma Dermanors omsetning bikket fem millioner kroner, viste også bunnlinjen at kosmetikk var butikk, og derfra gikk det bare oppover. Men etter 20 år i bransjen, bestemte hun seg for å selge livsverket sitt.

I perioden 2007 til 2009 hadde Christian Ringnes & co overtatt alle aksjene til den nette sum av en halv milliard kroner. Da omsatte Dermanor for 400 millioner kroner og tjente 80 millioner kroner på driften.

- Jeg savner fortsatt mange av dem jeg jobbet sammen med. Da de ansatte holdt avskjedsfest for meg, ble det felt mer enn én tåre, sier gründeren, som i 2004 ble kåret til «Årets forretningskvinne».

Ingen dans på roser

Det er et ordtak som heter at hemmeligheten bak suksess er hardt arbeid, og at det derfor er en hemmelighet for så mange.

- Det er helt sant. Jeg har jobbet mer enn de fleste. Dette har definitivt ikke vært en dans på roser. Det handler snarere om å få torner i føttene, trekke dem ut, la sårene gro og gå på igjen. Og når det virker som alt går på skinner, er det bare å forberede seg på når neste problem, dukker opp. Og som gründer, kan du aldri forutsi når det skjer. Du kan aldri det når du har med mennesker å gjøre!

- I tillegg til hardt arbeid, hva er hemmeligheten for å lykkes som gründer?

- Du må være villig til å ofre mye. Ironisk nok hopper den ene av de to kattene opp på bordet når hun sier akkurat det.

- Dessuten du være strukturert for å lykkes. Jeg liker å lage systemer og struktur av rot.

På onsdag sitter hun i Startknappen-juryen, hvor magasinet Henne skal gi en premie på 100.000 kroner til en kvinnelig gründer som både har en unik idé og har skapt en bedrift som går godt og har utviklingspotensial. I fjor vant Stine Åslands bedrift Telemarksrøra.

- Hva ser du etter?

- I tillegg til at de skal ha en genuin idé og at det skal være et potensial, må vinneren ha sansen for å bygge en merkevare og ha struktur i systemet sitt. Det må kunne bygges videre. Men faktisk handler dette vel så mye om å være riktig person, sier kvinnen som står på 208. plass på Kapitals 400 rikeste-liste med en formue på 780 millioner kroner.

Beilere i kø

Midthjell har også sitt eget investeringsselskap og et eiendomsselskap.

Denne uken solgte eiendomsselskapet HIMI Eiendom Torggata Bad. Dette var en av hennes første eiendomsinvesteringer og skal ha gitt henne en nettoavkastning på rundt 50 millioner kroner.

Formuesforvaltning tar seg av pengeplasseringene. Noen hundre millioner er plassert i aksjer, obligasjoner og i pengemarkedsfond. Nesten 200 millioner er trygt plassert i banken. Og det mangler ikke på forespørsler fra beilere.

- Jeg har alle muligheter og kan gjøre som jeg vil. Det er vanskelig å velge, så jeg jobber mye ut fra hjertet. Men inntil videre har jeg vært veldig restriktiv. Jeg har stort sett sagt nei, sier Midthjell.

Nå kan hun leses som en åpen bok. Hun synes slett ikke det er lett å si nei. Hun vil nødig såre noen. For første gang på lenge virker hun ubekvem.

Vi gjentar spørsmålet hun tidligere elegant hoppet over:

- Er de ute etter hodet ditt, kroppen din eller pengene dine?

- Noen vil ha hodet, noen vil ha pengene og noen vil ha begge deler. Jeg har vært i en tankeprosess, og er det enda.

Men at hun har en forkjærlighet for norske merkevarer, er ingen hemmelighet.

Så får vi plutselig besøk av to ukjente kvinner i lange skjørt.

«Unnskyld» sier de to i kor før de fortsetter:

«Vi ser dere sitter opptatt, men kan vi forstyrre litt? Vi bare lurer på om dere vil høre litt om Jesus?».

Spent som et lite barn på julaften lurer vi på om og hvordan Midthjell takler å avvise de to forkynnerne. Og som vi trodde: hun klarer det bare nesten.

På høflig vis sier hun nei, og forklarer det med at hun sitter svært opptatt. Samtidig tør hun ikke si nei når Jesu' sendebud vil gi henne lesestoff til roligere stunder.

- Jeg trenger jo ikke være ekkel selv om jeg er helt uinteressert, hvisker hun etter at de to lange skjørtene har funnet veien til naboeiendommen.

Snuoperatøren

Selv om Midthjell avviser både bibelforkynnere og folk som vil ha henne som investor, har hun tatt to selskaper inn i varmen; turoperatøren Basecamp Explorer og den tradisjonsrike strikkebedriften Dale of Norway. I sistnevnte er hun hovedaksjonær, mens eierandelen hennes i Basecamp Explorer er på 20 prosent.

Hun har nettopp kommet hjem fra tur med Basecamp på Svalbard med scooter- og hundekjøring og overnatting på enn seilskute nedfrosset i isen.

- Jeg investert i Basecamp fordi de tilbyr autentiske opplevelsesturer, men også har et sterkt fokus på miljø og sosialt ansvar. Både Obama og jeg har vært på Basecamp Masai Mara i Kenya, som ikke bare tilbyr unike safariopplevelser - men også en rekke tiltak for å hjelpe lokalbefolkningen. Det er inspirerende å være en del av noe som har en annen dimensjon enn bare å tjene penger.

Hun bruker også en god porsjon tid på Dale of Norway, som snek seg inn i underbevisstheten til millioner av TV-seere under Ski-VM i vinter.

- Jeg blir veldig motivert av å jobbe med Dale of Norway. Det er en av de få tekstilbedriftene som fortsatt har produksjonen i Norge - og arbeidsplassene har vært veldig viktige for Dale-samfunnet helt fra 1879. Dessuten elsker jeg kvalitetsprodukter. Min drivkraft er å skape noe eller forbedre noe. Jeg ser muligheter og er god på snuoperasjoner. Jeg er rett og slett god til å få folk til å gå i samme retning og ha fokus på de riktige tingene.

At Dale hadde tapt penger de åtte siste årene skremte henne derfor ikke da hun kjøpte seg opp som hovedeier like før jul i 2009. Midthjell lot seg begeistre så mye over den siste kolleksjonen at hun nærmest ble euforisk da hun besøkte bedriftens showroom.

I etterkant kastet hun sitt kritiske blikk på Dales regnskapstall og organisasjon. Da ble hun overbevist om at det var mulig å tjene penger.

Allerede i fjor kunne hun notere seg et overskudd i Dale på nesten 5 millioner kroner av en omsetning på drøye 90 millioner kroner.

- Klær er gøy! Spesielt når jeg får være med på hele prosessen fra strategi til produksjon, sier hun og løper inn i den gamle sveitservillaen på Vettre i Asker.

Ut kommer Midthjell med et strikkeplagg vi ikke skulle tro var av samme merke som det David Toska og Per Orderud yndet å ha på seg i norske rettssaler for noen år siden. Snittet er supermoderne, fargene er spreke og kreasjonen kunne vel så gjerne kommet fra et italiensk eller fransk motehus. Samtidig er Dale-røttene bevart.

- Jeg er så utrolig stolt. Dette er kjempelekkert, sier hun og bruker sin egen hageflekk som catwalk.

I disse dager jobber hun med å få Dale inn på det russiske markedet. Målet er å vise seg frem under vinter-OL i Sotsji i 2014.

- Jeg pusler litt med Russland innimellom, sier hun og nærmest vifter bort betydningen av egen arbeidsinnsats.

Men å bruke ordet «pusle» og «Midthjell» i samme setning er mest sannsynlig ikke mulig, for det skjer noe absolutt hele tiden.

Igjen fyker hun inn for å hente noe. Denne gangen er det Coca-Cola Light.

- Jeg drikker ikke kaffe, men er coca-coliker, sier hun og fyller glasset til randen. Vi observerer at selv om brusen ikke inneholder ett eneste gram energi, er Midthjell som en Duracell-kanin.

- Bare å gjøre ingenting, det er liksom ikke meg. Når jeg har to timer fri på kvelden, føler jeg at jeg kaster bort tiden. Men jeg vet at jeg må jobbe med det. Dette er jo ikke helt bra, sier hun selverkjennende.

På ferier påstår hun derimot at hun klarer å skru av hjernen. Og så skal hun visstnok finne roen i en god bok.

Bokhyllen avslører at en god bok for henne mest sannsynlig er en god kokebok eller en spennende krim. Hun skynder seg å påpeke at hun knapt har sett i kokebøkene, og krim leser hun bare av og til.

- Jeg er definitivt mest en romanleser.

I bokhyllen står også klassikere som Dostojevski, Hemingway og Ayn Rand.

- En venn sa til meg at man ikke kan legge lokk på et atomkraftverk. Da blir det bare frustrasjon. Jeg tror han har helt rett.

Hilde Midthjell (50)

Stilling: Aktiv hovedeier i Dale of Norway, medeier i Basecamp Explorer, eier investeringsselskapet HiMi Invest og eiendomsselskapet HiMi Eiendom, har flere styreverv og konsulentoppdrag.

Aktuell: Som gründer av Dermagruppen, som hun solgte for en halv milliard kroner i 2009, er hun en av de norske kvinnelige gründerne som har lykkes best. Onsdag sitter hun i juryen for Startknappen - en konkurranse for kvinnelige gründere.

Karriere/utdanning:

- 1981-1984: Medisinstudiet ved Universitetet i Oslo, første 3 år

- 1983: Forskningsår på Radiumhospitalet hvor hun forsket på hudkreft

- 1986-1987: Diverse BI-fag og startet Dermanor som hun ledet i over 20 år

- 2007-2009: Solgte seg gradvis ut av Dermagruppen-konsernet

- 2010- : Kjøpte seg inn som hovedeier i Dale of Norway

(Finansavisen)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.