Livsstil

Kan bli 200.000 kroner rikere

Norges djerveste gründer skal kåres. Målet er å stimulere og motivere til kvinnelig entreprenørskap. Jeanette Johansen er blant de nominerte.

johansen.jpg

johansen.jpg

19. oktober 2011 - 13.50

Sammen skal NTNU, Innovasjon Norge og Partnere for nyskaping kåre Norges djerveste gründerkvinne.

- Etablering av bedrifter er viktig for verdiskaping i Norge. I forhold til samfunnsutvikling og nye arbeidsplasser er bedrifter som har vekstambisjoner særlig viktig, sier Camilla Prytz ved NTNU til Hegnar Kvinner.

Om vi ønsker flere vekstbedrifter, mener hun vi i betydelig større grad må utnytte alle ressurser og særlig den ressursen kvinnelige gründere representerer.

- Det er derfor viktig å stimulere til kvinnelig entreprenørskap. Skal man klare dette, må det arbeides på flere plan. Suksesshistorier må fortelles, og kvinner som har vært djerve og tatt posisjoner som kvinnelige gründere må løftes frem. Djervhetsprisen er et lite bidrag i forhold til dette, sier Prytz.

Kåringen skjer 20. oktober under Posisjon, en nasjonal konferanse kun for kvinnelige gründere. Prisen er et ledd i å stimulere og motivere til kvinnelig entreprenørskap og vinneren får 200.000 kroner.

Les også: Gründernes aller beste tips

Med prisen ønsker arrangørene å bidra til ytterligere vekst og vil være med på å støtte regjeringens målsetting om et måltall på 40 prosent kvinnelige gründere innen 2013.

Snur utfordringer til muligheter

Prytz beskriver årets nominerte som vågale, ivrige og banebrytende.

- En verdig vinner utmerker seg blant annet ved at hun har brutt med omgivelsenes forventninger, etablert seg i en mannsdominert bransje, turt å satse personlig og økonomisk. I tillegg kan vi røpe at årets vinner er innovativ har vendt utfordringer til muligheter, forteller hun til HegnarKvinner.

De nominerte er Jeanette Johansen - eier og daglig leder av Lofoten Sjokolade, Nina Fjelnset - gründer bak spillselskapet AbleMagic og Jorid Løkken, som har etablert AudioPlus As, et unikt hørselsteknisk kjedekonsept.

Les også: Årets kvinnelige gründer

Om de nominerte

Jeanette Johansen er eier og daglig leder av Lofoten Sjokolade. Hun har etablert seg på en nedlagt flyplass på en øy i storhavet, Værøy i Lofoten. Hun har hatt sin sjokoladedrøm siden hun startet sin første næring som femtenåring. Hun har lykkes i å etablere og realisere sin drøm, noe de fleste så på som umulig.

Uten å kunne noe om sjokolade har hun lært seg alt fra grunnen av. Prøvet og feilet frem til perfekt håndlagd sjokolade. Hun har utviklet et nisjeprodukt som er blitt svært godt mottatt i inn- og utland. Hun har i dag større etterspørsel enn kapasitet til å levere.

Nina Fjelnset startet spillselskapet ablemagic med utgangspunkt i noe hun fant på og skriblet ned i en notatbok. Nå er ideen blitt til historieuniverset 'tisu, som skal generere både flere spill og en TV-serie for barn.

Gleden av å se idéen vokse og få stadig nye forgreninger både kreativt, geografisk og forretningsmessig er verdt all den knallharde jobbingen og de lange dagene, for Fjelnset. Det som så ubetydelig og lite ut på papiret er blitt større på grunn av at Nina har villet det og turt å satse på det. Hun har beveget seg inn i en teknologibasert bransje uten å være teknolog, hun er omringet av menn uten å oppleve det som truende, har tatt opp lån og sagt opp en sikker jobb.

ablemagic eksisterer på grunn av en god idé som har fått servert store porsjoner vilje, mot og ureddhet hver dag.

Jorid Løkken er autorisert audiograf, og har sammen med sine medeiere etablert AudioPlus As, et unikt hørselsteknisk kjedekonsept, med sekslokale audiografklinikker i Trøndelag. De formidler tjenester og produkter i forbindelse med hørselsrehabilitering og forebyggende hørselstiltak. Hennes engasjement og mot ligger blant annet i å få endret på et utdatert og uklart offentlig regelverk, som ikke er tilrettelagt for totalt 500 000 hørselshemmedes behov for lokale audiograftjenester.

Løkken er i gang med å påvirke helsemyndigheter og politikere til å utvikle nytt regelverk og nye økonomiske rammebetingelser tilpasset nåtiden og brukernes behov for lokal hørselsrehabilitering og oppfølging av høreapparater. For gründeren handler det om å ikke gi seg med det første.