An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Livsstil

Verdens beste sted å bo

Like ved Amager Fælled naturpark i København bor litt over 800 mennesker i verdens beste boligbygg.

8tallet-presse-01.jpg

8tallet-presse-01.jpg

22. februar 2012 - 15.05

Wall Street Journal kåret Bjarke Ingels som leder arkitektgruppen Bjarke Ingels Group (BIG) til "Architectural Innovator of the Year". Den kjente arkitekten mottok nylig det danske kronprinsparets kulturpris. Arkitektfirmaet hans står bak en rekke kjente bygg, blant annet VM-Bjerget, Islands Brygge Havnebad og 8TALLET.

Nylig kåret også juryen ved World Architecture Festival i Barcelona Bjarke Ingels Group sitt bygg 8TALLET til verdens beste boligbygg. "8TALLET i Københavns bydel Ørestad er et eksemplarisk prosjekt. Det kombinerer detaljhandel, kommersielle rekkehus og leiligheter på en utradisjonell måte. Og den forhøyede gaten gir et nytt nivå av sosialt engasjement."

Sykle opp til penthouse-leiligheten

Den forhøyede gaten det snakkes om i kåringen fra World Architechture Festival er en sykkelsti som slynger seg rundt det 8-talls-formede bygget. Slik kan danskene sykle helt frem til inngangsdørene sine, selv i toppetasjen. Jeg brukte den som tursti, sammen med horder av skuelystne københavnere. Så lenge man ikke er til sjenanse for beboerne er det lov å ta søndagsturen på den én kilometer lange sykkelstien som snor seg rundt bygget.

Sentralt og i naturen

Og arkitektfestivalen har rett i at dette er et deilig sted. Amager Fælled naturpark med sykkelstier og dyreliv som skiller byen fra Københavns kanal, strømmer mot deg og gir et landlig preg til boligene som ligger bare ett stoppested med metroen fra nordens største shoppingsenter, Fields.

Københavnmetroen har avganger døgnet rundt, og det er bare tre minutter mellom hvert tog med mindre man skal ut og reise midt på natten. Metroen stopper like ved 8TALLET. På den 10 minutter lange turen inn til Kongens Nyhavn kjører metroen forbi et annet superpopulært Bjarke Ingels-prosjekt, "VM-bjerget", som danskene svært gjerne forteller deg mer om dersom du spør.

Individualistisk fuglekasse

8TALLET er et kommersielt prosjekt med leiligheter som ligger på samme prisnivå som andre leiligheter i København. Likevel er de 475 leilighetene imponerende individuelt utformet i forhold til det uniforme preget slike prosjekter ofte har.

Standardløsningene som finnes i alle byggeprosjekter, finnes naturligvis også her. Alle gulvene er i tre. Badene har delikate runde miniatyrfliser i hvit og er kliss like over alt. Likevel har Ingels klart å variere det individuelle romdesignet i leilighetene slik at det blir en helt unik individualisme i hver boenhet, og det er ikke lett å finne to som er like.

Til og med takhøydene varierer. Toetasjers-leilighetene er en slager blant barnefamiliene. Københavnerne har fått god plass til en egen liten oase på de romslige balkongene og uteterrassene, og når man sitter på en slik i 8TALLET og ser seg rundt seg, er det litt som å titte på en slags surrealistisk fuglekasse av mennesker.

Bygger spenstig i fallende marked

Etter en eventyrlig vekst i boligprisene i København, og mange andre steder i Danmark, ble det bygget for mye i en periode. Før det hadde boligprisene steget mer enn 20 prosent på ett år. Etter en slik opptur ville prisene uansett moderert seg, men finanskrisen forsterket prisfallet betydelig.

Fra desember i fjor til januar i år falt snittprisen for danske selveierleiligheter 2,3 prosent. Prisstatistikken til meglerkjeden Homes som utarbeides i samarbeid med Danske Bank viser at prisfallet fra markedet toppet ut i 2006 til januar måned 2012 er på 30,5 prosent.

- Prisfallene er nok ikke over riktig ennå, men det er en del forhold som taler for at boligprisene ikke skal så veldig mye lengre ned. Da snakker vi om forholdet mellom inntekter og renter, og det meget store rentefallet vi har sett, sier økonomen Las Olsen i Danske Bank ifølge Finansavisen til den danske avisen Børsen.

Men selv om det forventes svak utvikling både i boligpriser og dansk økonomi , så bygges det spennende boligprosjekter for fullt.