Livsstil

Vesken din kan få deg arrestert

I noen land risikerer du fengselsstraff om du blir tatt for å kjøpe falske designvesker.

Foto: Scanpix/Ap

Foto: Scanpix/Ap

Artikkel av: Karen Thue
19. juni 2012 - 12.52

Butikker og markeder i mange land byr på fristende og billige kopier av kjente merkevarer, som Louis Vuitton-vesker og Gucci-solbriller. Dessuten florerer det ofte med piratkopierte filmer, spill og musikk.

Men disse tilsynelatende kuppene kan fort bli en dyr og svært ubehagelig affære, skriver Aftenposten.

Flere land trapper nemlig opp arbeidet med å bekjempe piratproduktene.

Dette gjelder særlig Frankrike, Italia og Sveits, ifølge Forsdahl; tre land med stor produksjon av designprodukter og dermed behov for å beskytte egne industrier. Tyrkia, på den annen side, har ingen regler mot piratkopierte varer.

- Vi har hørt historier om godtroende turister som har fått et ubildt møte med påtalemyndigheten rundt i Europa fordi man har tatt med seg en falsk Gucci-veske, sier Rolf Forsdahl, reisebransjedirektør i hovedorganisasjonen Virke.

Risikoen for å bli tatt er størst i kjøpsøyeblikket, mener Virke-direktøren. Ved kontroll kan du som kjøper risikere å måtte legge frem dokumentasjon på at varen er ekte. Hvis ikke risikerer du straff.

Dette er straffen:

Hellas: Fengselsstraff på opptil seks måneder for kjøp av imiterte varer. Kjøp av piratkopier kan gi fengsel på minimum ett år og bøter fra 2900 til 15.000 euro.

Italia: Bøter fra 100 til 7000 euro, med mulig fengselsstraff opptil seks måneder.

Tyrkia: Ingen straff.

Thailand: Foreløpig ingen konsekvenser, men nye regler er under innføring. Kjøp av piratkopierte varer kan da bli bøtelagt med ca. 200 kroner.

USA: Ingen konsekvenser for kjøp av imiterte varer. Kjøp eller ulovlig nedlasting av piratkopier kan gi bøter eller fengsel.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER!