Livsstil

Tok mammaperm i Spania

Familien Frimand-Anda var en måned i Spania da de hadde foreldreperm med førstemann. Det fristet til gjentagelse.

Marte Frimand-Anda i Frimand Media har tatt mammapermen i Spania. Bildet gjengitt med tillatelse fra Frimand Media.

Marte Frimand-Anda i Frimand Media har tatt mammapermen i Spania. Bildet gjengitt med tillatelse fra Frimand Media.

Artikkel av: Helene Kleppe
5. juli 2012 - 16.02

Familien som nå var blitt fire tok like godt hele foreldrepermisjonen i Spania.

Farvel til tidsklemma

- Da vi bestemte oss for å dra til Spania, hadde vi en gutt på halvannet år og jeg var høygravid med nestemann. Vi hadde begge krevende jobber, og hverdagen besto plutselig bare i å levere og hente i barnehagen, rushtrafikk, jobb, småkrangling, stress og mas. Vi kom til et punkt der vi bestemte oss for at sånn ville vi ikke ha det, sier Marte Frimand-Anda til HegnarKvinner.

Både Marte og mannen Sjur er frilansjournalister. Med et så fleksibelt yrke var det ikke noe problem å jobbe fra et annet land.

Uproblematisk å ta perm i EØS

Reglene utenfor EØS er noe annerledes, men å ta foreldreperm i EØS-området er stort sett uproblematisk.

Man må søke NAV om å få utbetalt foreldrepenger i utlandet. Alle søknader behandles individuelt.

Dersom man beholder medlemskapet i folketrygden går søknadene stort sett gjennom. I praksis vil det si at man ikke må ta arbeid i landet man oppholder seg, eller oppholde seg utenfor Norge i mer enn 12 måneder.

En ny hverdag

- Man begynner jo helt på nytt og må skaffe seg nytt nettverk og nye venner. Men her på Costa Blanca hvor vi bor, er det et stort norsk miljø og mange i samme situasjon. Sjømannskirka arrangerer foreldre- og barn-treff, der man kan møte andre norske småbarnsforeldre i samme situasjon, sier den norske tobarnsmoren som forteller mer om Spania-tilværelsen på bloggen Casakaos.net.

Stort sett har det meste gått greit for familien Frimand-Anda. Men unntakene finnes også. (Artikkel fortsetter under bildet)

- Språket kan være en utfordring. Spanjolene er som kjent ikke veldig flinke i engelsk. Og små babyer skal følges opp med vaksiner, helsesjekker og har rett som det er behov for legehjelp. Dersom man ikke snakker spansk, anbefaler jeg å ta med tolk, eller finne en privat, norsk lege som kan følge opp barnet, sier Marte.

Hun har også brukt mye tid på å sjekke barnehagene nøye før hun fant et godt dagtilbud til eldstemann.

- Jeg tror ikke man kan forvente norsk standard i noen av de spanske barnehagene, men det er store forskjeller på kvaliteten. Man må møte opp i barnehagen og spørre og grave. Være kritisk! Det finnes nesten ingen norske barnehager her i Spania. Jeg et bare om en, i Alfaz del Pi. Større barn kan også søke Den Norske skolen som tar i mot gjesteelever for både noen måneder og ett år, forteller Marte. (Artikkel fortsetter under bildet)

Mer tid og mer penger

Men stort sett er det deilig å være i Spania, synes hun. Stavangerfamilien på fire har skrellet flere lag med klær, ikke minst regnklær, av de to barna. De har også bedre tid og det er billigere å leve i Spania.

- Vi trenger ikke jobbe så mye for å opprettholde den levestandarden vi ønsker. Det gir mer tid til familien, og mer egotid. Noe som er veldig viktig når man har barn, sier Marte.

Hele tempoet her i Spania er roligere. Er man fem minutter for sent ute til noe, er det ingen som står og tapper med fingeren på klokka. Rushtrafikk eksisterer ikke.

Holdningene de møter ute er også vennligere.

- Spanjoler er glade i barn og ser på barna som en naturlig del av familien, ikke som noe man burde ha latt være igjen hjemme med barnevakten. De aller fleste arrangementer har ett eller annet opplegg for barn. Og det er lekeplasser og parker med husker over alt, sier hun.

Skal man til Spania, enten det er kortere eller lengre opphold, er det greit å være klar over at barnematen i Spania oftest er tilsatt sukker. Det kan gi uante konsekvenser rundt leggetid. Man må også husk på fare for dehydrering.

Slå av feriemodusen!

Mens Marte ikke er i tvil om at dette var riktig for deres lille familie har hun følgende oppfordring til andre som drømmer om en hverdag med litt mindre barnetøy å baske med det første leveåret:

- Sjekk regelverket nøye med NAV før du drar, lær deg grunnleggende spansk og kvalitetssjekk barnehager og skoler, er tipset hennse.

Stort sett er Spania en hyggelig opplevelse. Men det å komme til et nytt land blir en stor omstilling for mange.

- Jeg har dessverre sett en del norske småbarnsforeldre som ikke klarer å komme ut av feriemodusen. Ungene er sent oppe hver kveld og det kan lett bli for mye alkohol. Alkoholen her er billig og tilgjengelig. Kveldene er lange og varme. Da kan det fort bli for mye. Mange puber har også egne lekerom for barna. Så foreldrene kan sitte og drikke mens barna leker, sier hun og legger til at mens Spanjolene stort sett har et moderat forhold til alkohol, takler ikke alle nordmenn tilgangen like godt.