Livsstil

- 9 ting som er TURN OFF i en søknad

Karriereveileder og CV-Nerd René Brunsvik hjelper deg å unngå dem.

Karriereveileder René Brunsvik - Foto - Privat

Karriereveileder René Brunsvik - Foto - Privat

Artikkel av: Karen Thue
19. desember 2012 - 14.10

Jeg liker egentlig ikke å fokusere på "feil".

Men hva gjelder søknader er det ganske klare ting som kan slå feil ut, og som er veldig vanlig blant jobbsøkere likevel.

Jeg tenkte over det, og telte opp 9:

1. Du har glemt arbeidsgiver

Dette er det vanligste - og kanskje det mest alvorlige. Og det er fort gjort. Jeg skrev selv søknader som omstendelig tok for seg alt: Jobbene mine, skolene jeg hadde gått på, egenskapene, tingene jeg hadde lært - og ikke ett sted brukte jeg plass på jobben jeg skulle søke.

Men søknaden handler ikke om deg - den handler like mye om jobben du skal gjøre. De har et behov som skal fylles og er villig til å betale for det. Hvorfor passer du der? Hva vet du om stillingen? Hvordan kan du løse problemene deres? Hvorfor vil du være verdt pengene de skal bruke?

I stedet for å skrive at du er flink og har kvaliteter - skriv at du er flink, har kvaliteter og derfor kan løse disse oppgavene for dem.

(Dette er ekstra viktig i privat næringsliv og resultatdrevne bransjer)

2. Du sier ikke hvorfor du skal velges

Mange søknader ender i en slags forsvarsposisjon, hvor de pliktoppfyllende viser at de fyller kriteriene som stilles til jobben.

Det kan holde - men ofte ikke. Ligger du i en bunke med 50 andre trenger du å fokusere på hvorfor du skiller deg ut. Hvorfor bør de velge deg?

Er du mer motivert enn andre? Har du en spesiell erfaring som gjør at du passer perfekt? Hvorfor skal du velges foran andre? Svaret trenger ikke være vanskelig, og du trenger ikke slå deg på brystet som en amerikaner. Men finn en setning eller to som runger sant og forteller hvorfor du bør få jobben - og la de setningene synes godt og ofte.

3. Du treffer ikke tonen eller kulturen

En av de aller vanligste grunnene til at du ikke blir innkalt er ikke at du ikke var "god nok" - men at du ikke traff.

Og det er forskjell. På min jobb har vi hatt feiende flotte og kvalifiserte kandidater som rett og slett ikke visste godt nok hva stillingen gikk ut på. De traff ikke. Vi følte ikke at de visste hvem vi var - eller hvorfor vi drev med det vi driver med. Og da er det vanskelig å forestille seg dem i kollegastolen.

Research er virkelig kongen her. Ring dem. Les på nett. Gå innom. Alt for å plukke opp hvordan sted dette er.

4. Du skriver for kort

Denne er ingen overraskelse. I noen få type jobber kan en halv side være nok - men i de fleste må du opp i minst 3/4.

Du rekker rett og slett ikke utstråle at du bryr deg nok om jobben på en halv side eller under. Hvis du er synlig dårlig i norsk vil de kunne forstå at du skriver kort. Men bortsett fra det oppfattes det som latskapsarbeid.

5. Du skriver for langt

Denne er mer overraskende på noen: Det er ikke noe bedre at du skriver 1,5.

Jeg liker ikke å fortelle jobbsøkere at de skriver for langt. Og jeg kjenner følelsen av at det er for kort som er galt. At det er bra å ha mye på hjertet, skrive i vei. Man tenker at det utstråler motivasjon å skrive langt. Og til en viss grad, kanskje.

Men det er en kunst å fremstille seg effektivt. Du kan oppfattes som lat/arrogant hvis du ikke holder deg til en side. Og det kan bli for mye innhold - de kan falle av underveis. De beste budskapene renskes.

Sannheten er at hvis du fysisk ikke klarer å holde deg til en side og skrider over uansett hvordan du kutter - så skriver du om ting som dere heller skal utdype på intervju.

6. Du fremstår for tryglende

Dette er en av de vanskeligste balansene i jobbsøking.

På den ene side er du i en sårbar posisjon. Kanskje har du søkt mye. Kanskje er det lenge siden du har hatt jobb. Du føler deg på defensiven. Samtidig ber jobben om entusiasme, motivasjon og humør.

Du må gjøre det du kan for å fremstå motivert for jobben - uten å virke desperat etter å få den. Det er litt samme prinsipp som dating. Vil du det altfor mye for fort, kan det bli feil. Man må virke oppglødd, motivert, men ikke trengende. De må ikke få inntrykket at de gjør deg en tjeneste hvis de kaller deg inn.

Du trenger ikke overøse dem med all erfaring du har gjort. Gi relevante og utplukkede smakebiter av deg selv fremfor hele historien. Gi dem inntrykk at du har enda mer å fortelle hvis du blir kalt inn.

7. Personligheten din kommer ikke frem

Søknader går seg bort i for "juridisk språk". De vil være for formelle. For profesjonelle. De kan svare for pliktoppfyllende - og kjedelig - på annonsetekst som er skrevet etter en standardmal. Men det er et menneske bak standardmalen, og du må finne det mennesket.

La søknaden være luftig. La den være spennende, la den være i ditt språk, la den være innbydende å lese. Profesjonalitet handler ikke om å være tung og vanskelig. Profesjonalitet kommer frem i tonen din og i hva du velger å presentere.

Les søknaden høyt og se om du kjenner igjen stemmen din.

8. Du fremstår overkvalifisert/feilkvalifisert

Jobbsøkere jeg møter tenker at overkvalifisert er et luksusproblem. Noe som egentlig ikke gjelder.

Men det gjør det. Arbeidsgivere er livredd for overkvalifiserte arbeidstakere. Og selv om du føler at du kommer til å trives der og at det er en urettferdig innvending, tenker ikke arbeidsgiver det.

Arbeidsgivere tenker, og vet av erfaring, at overkvalifiserte/feilkvalifiserte går lei av jobben. At de etterhvert jobber dårligere. Slutter. Kanskje lar de det gå utover moralen hos de andre før de gjør det. Osv.

Hvis du har noe som gjør at fremstår overkvalifisert eller feilkvalifisert - for tung utdanning, for tung erfaring, ting som er på siden av hva du skal gjøre - er du nødt til å adressere det i søknaden. Du må fortelle akkurat hvorfor du passer likevel - selv om du ser ut til å være meislet for andre ting.

9. De føler seg som en i mengden

Datinglivet er en bra sammenligning også her.

Står du og deler samme rose til alle du ser, kniser de ikke like mye. Og arbeidsgivere merker fort hvis søknaden din er masseprodusert.

Som ung eller med lite erfaring er det greit å lage for eksempel en søknad for hver bransje - en til butikkjobber, en til barnehagejobber, etc. Men ellers er det langt bedre å søke 10 jobber du virkelig har lyst på, enn 50 du kanskje kunne tenke deg. Gi dem følelsen av de er utvalgt - og bruk kreftene på de stedene du vil til.

Så.

Ikke bli stressa hvis du føler du har gjort flere av disse "turn off"-ene. De er så vanlige at det er sjelden å se en søknad som ikke har minst et par. Og det er ikke sikkert alle blir like turned off som CV-nerden. Som er så delikat og sart at han ved flere anledninger har fått elveblest av å lese ting i feil font.

Men vit at hvis du vil gjøre søknaden virkelig god, er det tingene over du må adressere.

Besøk CV-nerden sin HJEMMESIDE for flere tips.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER