Livsstil

Hodejegerens beste intervjutips

Trine-Lise Jagge med ti tips til deg som vil være foberedt til jobbintervjuet.

Trine-Lise Jagge - Foto - New spirit

Trine-Lise Jagge - Foto - New spirit

Artikkel av: Stein Ove Haugen
23. januar 2013 - 09.59

Klar for nye utfordringer i 2013? Her er hodejeger Trine-Lise Jagges 10 tips til deg som skal på jobbintervju:

1. Sørg for at din CV er oppdatert. Start med det siste først og ha klart for deg hvilke arbeidsoppgaver du er god på. Dersom du har utmerkelser fra nåværende arbeidsgiver eller tidligere jobber så ta med dokumentasjon. Dette gjelder også styreverv eller andre verv du har, eller har hatt.

2. Sett deg inn i stillingen du er invitert inn på intervju for. Les deg opp både på bedrift og stillingen du har søkt på! Hvorfor vil du ha stillingen? Og hva mener du du kan bidra med /tilføre inn i stillingen/ bedriften? Ha klart for deg hvilke spørsmål du vil stille om stillingen.

3. Dersom du er kalt inn på generelt intervju: Ha klart for deg hva du ønsker i din nye jobb. Arbeidsoppgaver? Hva forventer du av din nye arbeidsgiver? Hva forventer du av dine nye kolleger? Hvilket arbeidsmiljø ønsker du deg? Hvilken type leder fungerer du best med? Hvor bør arbeidsplassen ligge ? (reisevei) Hvilken type bedrift ønsker du deg inn i? (konsern, stor, mellomstor liten eller gründer bedrift? Ta gjerne med aktuelle stillinger du har sett på slik at din intervjueren ser hva du motiveres av)

4. Kle deg pent. Med det mener jeg pent, ikke nødvendigvis dress og slips, men pen bukse og jakke. For jenter er stikkordet nøytralt. Kle deg slik du ville gått inn i et viktig forretningsmøte. Første inntrykk er viktig. Stiller du i krøllete klær eller et tonn med sminke til intervju vil jeg naturlig tenke at det er slik du vil kle deg i presentasjon hos min oppdragsgiver.

5. Still tidsnok. Legg inn god tid! Orienter deg på forhånd hvor du skal, ha kontroll på parkeringsmuligheter der du skal om du ankommer med bil. Ikke kom for sent til intervju! Ofte har rekruttereren full kalender og strengt tidskjema. Kommer du for sent går det bare ut over din egen avsatte tid.

6. Legg igjen snus, vent med sigaretten til etter intervjuet. Må du ta deg en røyk så gjør det i god tid før, og legg inn en pastill før du går inn til intervju slik at du ikke lukter røyk.

7. Intervjueren ønsker å vite mest mulig om deg for å kunne danne seg et helhetlig bilde. La intervjueren få stille sine spørsmål fullt ut, og svar utfyllende og godt uten å være tilbakeholden. Legg sjenansen igjen hjemme. Du kan godt være ydmyk, uten å være redd for å fortelle hva du er god på. Intervjueren har satt av tid for deg, dette er din mulighet til å skinne!

8. Du kan godt stille spørsmål om betingelser, ofte synes jeg det er ok, da vet jeg vet hvilke forventninger du har også til lønn. Sikter du for høyt vil jeg sile deg ut. Som regel vet jeg lønnsnivået på aktuell stilling og vil fortelle deg det. Husk at når du søker en ny stilling så blir "kortene delt ut på nytt", selv om du har gjort det meget bra i en annen bedrift og fått lønnsøkning er det ikke nødvendigvis slik at du blir honorert for det i et nytt selskap. Ofte må du bevise hva du er verdt før du får et lønnshopp. Ha dette i bakhodet når du søker en ny stilling. Ofte siler jeg ut søkere som har for høye forventninger til lønn før jeg kaller inn til intervju… Ha i bakhodet at det er stor konkurranse på attraktive stillinger og mange gode søkere.

9. Ikke minst vær høflig og hyggelig når du tar kontakt med en rekrutterer. Du gjør deg selv en bjørnetjeneste dersom du er kverulant og uhøflig med den som skal intervjue deg. Det kan godt være du er irritert over å måtte søke (kanskje du er intern søker og har arbeidet lenge i bedriften) men rekruttererens oppgave er å finne de beste og vurdere deg opp mot andre søkere. Ikke vær forutintatt. Husk at du nå vil konkurrere med andre kanskje like gode søkere som deg. Fokuser på hva du er god på og få frem det beste ved deg!

10. Gjør som rekruttereren ber deg om. Send inn papirer i tide, benytt de skjemaene og registreringsmetodene de ber deg om. (ja, jeg vet det kan være mange forskjellige baser å registrere seg i som, webcruiter, Easycruit, Finn etc, og ofte snakker ikke disse sammen og kan være til skikkelig irritasjon) Har du virkelig lyst på jobben så tar du deg tiden det tar til å fylle ut disse!

Intervjutipsene er fra Trine-Lise Jagges blogg, gjengitt med hennes tillatelse. Tipsene er tidligere også publisert på Jobbportalen.

Les mer på Trine-Lise Jagges blogg HER

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER