Livsstil

- Jeg feirer motbakkene

Ann-Kristin Johansen app gjør suksess i USA. Men hun trives godt i motbakke.

Ann-Kristin Johansen - Foto - Geir Mogen

Ann-Kristin Johansen - Foto - Geir Mogen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
18. januar 2013 - 12.35

- Jeg var 18 år da jeg startet i jobb som pleieassistent i sykehjem. 4,5 time opplæring ble gitt, før ansvar for alvorlig syke og døende pasienter ble tildelt. Inntrykkene var mange og utfordringen store. Etter gjentatte ganger å bli satt i situasjoner jeg ikke hadde forutsetning for å håndtere, kontaktet jeg kommunens pleie og omsorgssjef. I et møte fikk jeg legge frem mine forslag, men skjønte raskt at ingen i dette landet ville lytte til en ufaglært pleieassistent med meninger om organisering og opplæring. "Når du har stelt like mange syke og døende som meg, så venner du deg til det" Var svaret jeg fikk.

Ann-Kristin Johansen forteller historien sin. Historien om hva som inspirerte henne til å startet foretaket Dynamisk Helse i 2009.

- Jeg er ikke alene om denne opplevelsen. I dag jobber 60.000 ufaglærte i eldreomsorgen i Norge og opplæringen de får er svært tilfeldig. Vi står snart overfor en av vår tids største samfunnsutfordringer. Et stadig økende antall elder og pleietrengende, og redusert tilgang på helsepersonell til å ta vare på dem. Et krafttak må til, om noen skal være der å ta vare på oss når vi trenger det, konstaterer Johansen.

Dynamisk Helse lager en ny nettbasert læreplattform til helsepersonell. Smart design sammen med teknologi fra spillverden benyttes for å gi brukerne lyst til å lære og lyst til å være. Ulike fremstillingsmetoder, visualisering og interaktive filmer benyttes for å gjøre budskapet lett forståelig og motiverende.

Et eksempel er førsthjelps-appen «Drops», som nå tar USA med storm.

Den ble lansert i Norge i april 2011, og ikke mange dagene etter kom VG med terningkast 5 og uttalte at; "dette er glimrende løst rent teknisk, og innholdet kan faktisk redde liv".

- Appen har i stor grad spredd seg på egenhånd i Norge, og etter gjentatte gode omtaler på brukervennlighet og design tenkte vi "hvorfor ikke prøve USA?"

- Flawless app

Drops ble oversatt og tilpasset amerikanske rertningslinjer før lansering 16 desember. Teknologinettstedet The Next Web er en av dem som roser appen. "Beautiful design" og "A pretty flawless app" er bare et par av kommentarene.

- Vi trodde vel nesten ikke det vi så da de første anmeldelsene kom. Det er utrolig stas å få så klare tilbakemeldinger på noe man har trodd på, og jobbet hardt for. Selv om dette var bare en liten del av prosjektet, så vet vi at det har den effekten vi ønsker. Dette gir supermotivasjon for å jobbe videre!

Hvordan er arbeidsdagene dine akkurat nå?

- Like før jul fikk vi tilsagn fra Innovasjon Norge på Offentlig forsknings og utviklingssamarbeid. Dette innebærer hovedutvikling av Drops-plattformen. Arbeidsdagene har vært fylt av møtevirksomhet, skriving av samarbeidsavtaler og detaljplanlegging av gjennomføring. Den største og viktigste jobben i disse dager er llikevel å finne investorer som kan bidra med kapital og kompetanse i den spennende fasen selskapet er inne i, forklarer Johansen.

Liker motbakke

Selv om Drops gjør suksess, vet gründeren å sette pris på litt motbakke.

- Jeg feirer motbakkene, de er flest, og de gir alltid masse ny kunnskap, sier hun og legger til:

- "Du driver ekstremsport i alt du gjør", pleier mannen min å si, og kanskje har han rett. Jeg elsker de store, mest håpløse prosjektene, og er i mitt ess når jeg står i et "spindelvev" av prosesser. "Det må da være mulig", er den eneste tanken som gjelder! Urettferdighet gjør meg rasende, og et oppriktig ønske om å hjelpe, ligger ofte til grunn for prosjektene som blir iverksatt.

Hva er de største fordelene ved grüdnertilværelsen?

- Det er fantastisk å få jobbe med en idè jeg har båret på i åresvis, bli trodd, og se at den blir virkelig. Jeg kjeder meg fort når arbeidsoppgavene blir like. Her står allsidige oppgaver i kø, og jeg får spille på alle sidene ved meg selv. Jeg må da ha verdens beste jobb!

Økonomisk uforutsigbarhet er likevel en ubehagelig utfordring for en gründer.

- Dette fører nok i mange tilfeller at gründere, den første tiden, blir eksperter på å skrive søknader til virkemiddelapparatet og ikke får brukt tiden til det man egentlig er god på, tror Johansen.

Et "gullegg"

Hvordan markedsfører du deg?

- For øyeblikket går vår markedsføring i stor grad ut på å være tilstede i de rette fagmiljøene, knytte kontakter, og presentere oss der det er mulig.

Hun jobbet knallhardt de første to årene med å bli synlig i fagmiljøene, og opplevde det som en seier da hun i fjor vår ble tildelt sykepleierforbundet og KS sin smartpris. Noe som også har tilført en ikke ubetydelig markedsføringsverdi.

- Ellers har appen til nå spredd seg selv gjennom gode omtaler, og fra bruker til bruker. Vårt første møte med USA har gitt oss et "gullegg" i hånden som vi har store planer for å følge opp.

Kontrasten mellom sykepleieverden og forretningslivet er stor. Tilgangen til nettverk og mentorer har vært avgjørenede for fremgangen.

- Jeg har vært inkubatorbedrift ved Leiv Eiriksson Nyskapingssenter i to år. Deltager i SIVA sitt nettverk for kvinnelige gründere; Kvinnovasjon, og mentrostipend fra Innovasjon Norge.

Ekstra driv

Men mest av alt drives Johansen av stemmen til en gammel dame som hun stelte for noen år siden.

- Jeg kjente henne så godt; vi hadde ledd, tøyset om gutter og grått. Da jeg sto ved sykesengen en kveld, så hun på meg med alvor i blikket, og sa: " Ann-Kritstin, sørg for at du lever livet ditt slik at den dagen du ligger i sykesengen, så angrer du ikke på det du ikke gjorde, men gleder det over alt du fikk til!" De øyeblikkene der også jeg lurer på hvordan dette skal gå, kan jeg høre stemmen hennes, og da er det bare én vei! Den dagen jeg ligger i sykesengen vil jeg møte stolte, trygge pleiere som har brukt Drops læringsarena, og jeg vil smile, fordi jeg vet at jeg bidro, avslutter Johansen.

Ann-Kristins beste tips til gründere

- Vær ærlig med deg selv; er dette noe du virkelig vil eller er du bare forelsket i ideen om å være gründer.

- Innse det med en gang, Ting tar tid!!

- Du kan aldri få for mye nettverk.

- Bli venn med motbakkene. De er mang, men spennende!

- Ikke gi deg, det finnes alltid en løsning!

- Å være gründer er å være annerledes, våg å gå på stien, mens andre velger motorvei.

Motto: Du må våge for å vinne!!

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK HER