Livsstil

- Du kan bli bedre i engelsk

Det mener Universitetslektor Rikke Pihlstrøm, som er aktuell med ny bok.

Rikke Pihlstrøm - Foto - Tina Jennifer Kumar Ølstørn

Rikke Pihlstrøm - Foto - Tina Jennifer Kumar Ølstørn

Artikkel av: Stein Ove Haugen
13. juni 2013 - 11.04

Rikke Pihlstrøm er Universitetslektor ved UiO, og har nylig gitt ut boka Teaching English in Norway på Universitetsforlaget.

Målgruppen for boka var egentlig lærerstudenter som ville ha faglig påfyll. Men Rikke tror mange nordmenn ville ha godt av å bli flinkere i språket.

- Nordmenn oppleves som meget flinke i engelsk av omverdenen. Men mye av denne flinkheten begrenses til hverdagsengelsk. Det betyr ikke at vi mestrer det godt i for eksempel arbeidssammenhenger, sier Pihlstrøm.

Hvorfor er det så viktig å kunne engelsk godt?

- Rundt 400 millioner har engelsk som førstespråk. Dette er land som Australia, Storbritannia og USA. Det er ikke mye sammenliknet med nesten 900 millioner kinesere har mandarin som morsmål. Men i tillegg til de som har engelsk som morsmål, har mange land i Afrika, Asia, Oseania og Karibia engelsk som undervisings- og adninistrativt språk eller også offisielt språk. Til sammen har 300-500 millioner kommer i denne gruppen. I tillegg har du land som Norge, hvor engelsk er en viktig del av studietid og arbeidsliv.

Pihlstrøm, som er også Teaching Associate for British Council og lektor på Elvebakken videregående skole, ble først interessert i engelsk da hun var elev.

- Etter videregående studerte jeg engelsk tre måneder på en språkskole i i Sør-England. Jeg ble helfrelst! Jeg har vokst opp på Toten og det å flytte til England var overveldende. I min lille klasse var det elever fra Thailand, Bosnia, Japan, Israel, Spania, Brasil, Sveits og Frankrike. Så tillegg til å bli bedre i engelsk, fikk jeg en hel ny verden i fanget. Dessuten fikk jeg jo også innsikt i hvordan man kan lære bort engelsk som fremmedspråk og det ble jo avgjørende for mitt yrkesvalg.

Hva er de største utfordringene nordmenn har med engelsk språk?

- Vi har noe vi kan ta tak i når det gjelder uttale. For noen år siden hadde IKEA en festlig reklame med en tykkfallen amerikaner som gikk rundt i et IKEA kjøkken og sa: «Jeg er på kjukken, jeg er på kjukken!» Her tullet IKEA med amerikaneres manglende evne til å skille mellom «ø» og «u». På samme måte har vi nordmenn vanskeligheter med å skille mellom uttale av bokstavene «v» og «w» på engelsk. På norsk er det jo ikke noen forskjell på disse.

Som språkentusiast og mor, er Rikke opptatt av at barna hennes skal bli gode i engelsk. Mange kan oppleve at det er krevende å få tid til dette i hverdagen, men Pihlstrøm tror det er mulig likevel:

- Alle opplever vi tidsklemma. Det gjelder å ikke legge lista for høyt. Utnytt hverdagssituasjoner: "Where are your shoes? Put on your shoes! Let`s go to the kitchen! Well done!»

Er det lettere for barn å lære språk enn voksne?

- Det er et interessant spørsmål, men jeg er usikker på om det finnes et enkelt svar på det. Det som er sikkert, er at både motivasjon, holdninger, evner, alder og personlighet spiller inn når vi forsøker å lære oss noe. Skal barna lære engelsk, er det spesielt viktig å jobbe med noe som motiverer, tror Rikke.

Hun håper at boken hennes kan gi foreldrene litt bakgrunnskunnskap om hvordan man kan lære seg et nytt språk.

Rikkes fem tips for å bli bedre til å forstå engelsk:

1. Det er viktig å både høre og lese engelsk. Jeg liker å se på BBC One-minute World News. Her får du på ett minutt høre og se en oppdatering på nyheter fra hele verden. Hør på denne presentasjonen 2-3 ganger og du vil oppdage at du forstår mer og mer.

2. Les noe du syntes er interessant: En spennende roman, interiørblad eller nyheter!

3. Leser du sakprosa (det som ikke er skjønnlitteratur), er det ofte lurt å skaffe seg en oversikt over for eksempel hva artikkelen handler om. Dette kalles skimming: Se på bilder, overskrifter, underoverskrifter og les første setning i hvert avsnitt tre ganger.

4. Pass på at du ikke slår opp alle ordene du er usikker på. Det sies at dersom du stopper opp 20-25 sekunder ved et ord, er det veldig stor sannsynlighet for at du glemmer det du tidligere har lest. Prøv heller å gjette hva ordet betyr! Hvis du allerede har skaffet deg en oversikt over hva artikkelen handler om, er det letter å gjette hva ordet kan bety.

5. Skaff deg appen Oxford Advanced Learner`s Dictionary på mobilen. Jeg bruker den mye på jobben. Hvis jeg ikke greier å gjette meg til et ord, slår jeg det opp her. Jeg får ordet forklart på engelsk og jeg kan høre hvordan jeg skal uttale ordet riktig. Hvis jeg tenker at dette ordet er viktig, kan jeg lagre det som «favourites». Sitter jeg på trikken, kikker jeg meg gjennom ordene jeg har lagret i min personlige ordbok i Oxford Advanced Learner`s Dictionary.

To vanlige feil i uttalelse:

• Forskjellen mellom «v» og «w»: Tenk at det står en «o» foran «w» når du skal si «window». Når du skal si «v», biter du deg i leppa med fortenner.

• Forskjellen mellom «th» og «t»: Når du sier «three» stikker du ut tunga. Når du sier «tree» holder du tunga inne i munnen.

Slik blir barna bedre i engelsk:

Barn liker ofte å lese bøker de kjenner godt. Mange har sikkert lest Rampete Robin. Prøv boka på engelsk, og les Horrid Henry. Her kan barna lese selv eller mor eller far kan lese boka høyt. Jeg bruker også nettsiden TeachingEnglish som er laget av BBC og British Council. Nettsiden er gratis og har en egen seksjon for barn som blant annet inneholder korte videosnutter spesiallaget for barn. Det er veldig morsomt! Best av alt, for alle gutter og jenter som er fotballinteresserte, er Premier Skills. Denne delen av TeachingEnglish er laget i samarbeid med Premier League. Her kan barna se korte intervjuer med Petr Cech og Didier Drogba, og lære seg fortballengelsk ved å bruke spennende flashcards.

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK