Livsstil

Kvinner i IT - et luksusgode?

Jeg ser bare muligheter for kvinner i IT, skriver Inger A. Myklebust etter ti år i bransjen.

Inger Myklebust  - Foto - Privat

Inger Myklebust - Foto - Privat

Artikkel av: Stein Ove Haugen
14. juni 2013 - 15.05

Det snakkes mye om den lave kvinneandelen i IT bransjen. ODA-nettverk gjennomførte nylig en undersøkelse, og konklusjonen var skuffende, sa lederen av nettverket.

Lyspunktet er at de virksomhetene som har fokusert og vært opptatt av kvinneandel og -verdiskapning har lykkes. De virksomhetene som VIL får det altså til. Personlig ser jeg bare muligheter. Og jeg sier det med skråsikkerhet etter 10 år i IT bransjen og IBM.

Da jeg ble en del av IBM gjennom fusjonen med PwC Consulting i 2003 forstod jeg ikke at et IT konsulentselskap ville være så interessant. Jeg kunne jo ingenting om IT! Men gjennom de siste 10 årene har IT bare blitt mer og mer forretningsstrategisk for våre kunder, og behovet for forretningorientert kompetanse og lederskap har bare tiltatt.

Jeg har fått dyrke min faglige lidenskap i ulike forretningsenheter og roller fra lokale til globale, sist i en Global Business Development Executive rolle, i et selskap med mer enn 400.000 medarbeidere.

Her er mine råd til kvinner både i og utenfor IT bransjen:

- Hiv deg inn i dansen med gutta, men ikke la de ta føringen hele tiden (jeg observerer at mange jenter og gutter inntar tradisjonelle roller og handlingmønstre - sikkert ubevisst). Unngå "flink pike" syndromet.

- Bygg sterke nettverk, fysiske og virtuelle. Allier deg med de som vil deg vel og lytt på rådene du får.

- When the going gets tough the tough gets going! Lær å bli komfortabel med det ukomfortable og stå i situasjonen (jeg observerer at jenter noen ganger trekker seg hurtigere enn menn når det blir tøft).

- Hør på rådet fra en toppleder til kvinnene i et større selskap: "Finn riktig mann/partner!" Viktig å være samkjørte, likestilte og balanserte.

- Vær modig, stå frem og skill deg ut med noe spesielt.

- Balanser jobb og privat/egen avkobling.

Mitt råd til ledelsen i virksomhetene:

- Kom dere videre fra diagnosestadiet. Lær av de beste, kommuniser målsettinger og tiltak kontinuerlig, og knytt de opp mot forretningsresultatene

Helt til slutt, så skader det ikke å ta med seg dette sitatet fra Maya Angelou:

"People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel".

Slik jeg ser det er kvinner et luksusgode i IT bransjen. Det er utrolige muligheter for spennende posisjoneringer - jeg kan anbefale mange.

Inger A. Myklebust - Global Business Development Executive i IBM

Se Ingers blogg HER

FØLG HEGNARKVINNER PÅ FACEBOOK